Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Hoe ga jij de bladluis te lijf?

bladluis

De bladluis, we kent ze niet? Deze kleine beestjes zijn vooral een nachtmerrie voor tuinders en voor iedereen geniet van zijn of haar planten en bloemen. De bladluis is vooral een ster in het beschadigen van het jonge blad, de jonge bloem of plant. Dit kleine beestje verzwakt de plant door de noodzakelijke sappen uit het blad te op te nemen. Hierdoor kan het jonge blad niet meer goed groeien en kan het zijn dat er vervormingen ontstaan. Deze vervormingen kunnen bobbels of krullen zijn en ziet er niet bepaald mooi uit. Daarnaast kunnen ze ook virussen overbrengen op planten. Al met al iets wat je als tuinder of groenliefhebber natuurlijk niet wil. In dit blog dan ook een aantal natuurlijke tips om de bladluis te lijf te gaan.

1. Lieveheersbeestjes

De lieveheersbeestjes zijn jouw redders in nood als het gaat om de bladluis bestrijden. Deze redders eten de bladluizen namelijk met liefde voor je op. Het zijn namelijk natuurlijke vijanden van elkaar. Zet een paar lieveheersbeestjes uit bij de planten die last hebben van de bladluis en je zult binnen no-time als resultaat zien. Daarnaast eet het lieveheersbeestje alleen de bladluis op en beschadigd verder niks aan je bloemen of planten. Jij blij vanwege gezonde planten en de lieveheersbeestjes blij vanwege een heerlijk maal.

2. IJswater

Hoewel we de lieveheersbeestjes er een groot plezier mee doen begrijpen we ook wel dat je deze niet altijd bij de hand op. En dan ben je natuurlijk op zoek naar een andere natuurlijke oplossing tegen deze vervelende beestjes. IJswater schijnt ook heel erg goed te helpen tegen de bladluis. De bladluis heeft namelijk een hekel aan koud water. Het enige wat je nodig hebt is een plantenspuit en ijsblokjes. Vul iedere ochtend de plantenspuit met ijsblokjes en water. Laat die 5 tot 10 minuten staan zodat het water echt goed koud kan worden en spuit daarna op de besmette planten en/of bloemen. Let alleen wel op dat ook niet ieder blad een fan is van ijswater.

3. Bananenschil

Heb je net een banaan gegeten? Gooi de schil dan niet weg! De schil schijnt namelijk ook heel goed te helpen bij het bestrijden van de bladluis. De bananenschil ruikt heel zoet en daar houden deze beestjes wel van. Leg de schil bij de planten neer en laat een dagje liggen. Aan het eind van de dag hebben alle bladluizen zich verplaatst naar de schil en kun je deze met bladluizen en al weggooien in de prullenbak. Opgeruimd staat netjes zullen we maar zeggen.