Wonen & Tuin

adem het goede leven in

De juiste led verlichting voor in de woonkamer, eetkamer en keuken

Elke ruimte verlangt een andere verlichting

Van zonlicht krijgen we energie, zoveel was al duidelijk. Lampen werken op een soortgelijke manier. Lampen die blauw licht uitstralen stimuleren de serotonineproductie, waardoor we ons geconcentreerd, opgewekt en alert voelen. Lampen die geen blauw licht uitstralen stimuleren de productie van melatonine, wat voor een relaxed en slaperig gevoel zorgt en ons voorbereidt op het slapengaan.

  • De kleurtemperatuur van led lampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Warm wit licht heeft een kleurtemperatuur tussen de 2700K en 3000K. Dit is een populaire lichtkleur voor alle ruimtes in huis, met name woonruimtes en slaapkamers. Natuurlijk wit licht daarentegen heeft een kleurtemperatuur tussen de 4000K en 5000K. Dit is een scherper licht dat geschikt is voor toepassing in badkamers, pantry’s en werkruimtes. Verder is er nog koel wit licht dat daglicht nabootst en een kleurtemperatuur tussen de 5500K en 6500K heeft. Dit is een kunstmatig wit licht dat veel gebruikt wordt in wasserijen, garages en werkruimtes. Dit soort licht is niet geschikt voor woonruimtes.
  • In het verleden keken consumenten naar wattage om de helderheid van een lamp te beoordelen. Wattage geeft echter geen nauwkeurige indicatie van de helderheid van de lamp. Wattage is simpelweg een maatstaf voor de hoeveelheid energie die wordt verbruikt, terwijl de hoeveelheid lumen de helderheid van de lamp aanduidt.

Led verlichting voor in de woonkamer

De woonkamer is een populaire plek om samen te zitten met gasten, ze te vermaken of om te ontspannen. Tijdens het kijken naar een film of praten met vrienden is het prettig om de lichtopbrengst aan de gelegenheid te kunnen aanpassen. Zo produceren de G9 led dimbare lampjes warm wit licht en zijn ze geschikt als sfeerverlichting in een woonkamer.

Net als in de slaapkamer is het een goed idee om helder, blauw licht te vermijden. Dit zorgt er namelijk voor dat we serotonine aanmaken en ons energiek voelen, terwijl we juist willen ontspannen. Verstelbare spotjes kunnen op de muren worden gericht om kunstwerken en familiefoto’s te verlichten of slechts om de lichtschittering op de tv te verminderen. Door spotjes op muren of plafonds te richten wordt ook ongewenste schaduw voorkomen.

  • Aanbevolen kleurtemperatuur: 2200 – 3000K

Led verlichting voor in de eetkamer

Tijdens het dineren met familie of gasten willen we geen te felle of irritante verlichting. Ook verlichting die zo zwak is dat we indommelen is ongewenst. Of het nu een brunch is in de middag of een diner laat in de avond, dimbare inbouwspots zorgen voor de perfecte helderheid op elk moment van de dag. Voor de eetkamer raden we zachte, neutrale tinten aan waardoor de perfecte sfeer wordt gecreëerd. Overweeg ook om led lampen te gebruiken voor in de kroonluchter armaturen die vaak in de eetkamer worden gebruikt. Led lampen in een kroonluchter bieden een hoge helderheid en lichtopbrengst.

  • Aanbevolen kleurtemperatuur: 2200 – 3000K

Led verlichting voor in de keuken

De keuken is in essentie een werkruimte. Velen van ons beginnen de ochtend in de keuken, zodat die blauw lichtgevende led lampen boven het aanrecht ons helpen om wakker en alert te zijn, terwijl we het ontbijt klaarmaken. Boven de keukentafel zorgen dimbare inbouwspots met een warmere kleurtemperatuur voor een gezellige sfeer. Dit creëert evenwicht met het oog op de heldere, blauwe lichten boven het aanrecht.

  • Aanbevolen kleurtemperatuur: 2700 – 5000K