Wonen & Tuin

adem het goede leven in

De voordelen van een infraroodverwarming

voordelige infraroodverwarming

Voordelige Infraroodverwarming: hoe werkt het

Infraroodverwarming is een innovatieve oplossing voor het verwarmen van woningen door warmte op te wekken via straling. Het is een groene en zuinige keuze.

voordelige infraroodverwarming

Speciale technologie

 Voordelige Infraroodverwarming dringt door in de gewoonten van Nederlanders bij de keuze van een verwarmingssysteem voor hun huis. Op de markt neemt de aanwezigheid van infraroodlampen, -panelen en -kachels namelijk toe. Daaruit blijkt dat dit nieuwe verwarmingssysteem voor woningen steeds bekender wordt en steeds meer wordt gewaardeerd.

Deze speciale technologie maakt gebruik van de eigenschappen van infraroodstralen, een soort straling die onzichtbaar is voor het menselijk oog. Infraroodgolven verwarmen rechtstreeks het menselijk lichaam, voorwerpen en oppervlakken in de kamer, zonder dat ook de omringende lucht hoeft te worden verwarmd.

Deze bijzondere eigenschap biedt enkele belangrijke voordelen, die je nauwkeurig moet overwegen bij het kiezen van het geschiktste binnenverwarmingssysteem voor je behoeften.

 Dit is wat je erover moet weten.

 Voordelige Infraroodverwarming maakt gebruik van het verschijnsel straling, d.w.z. de overdracht van warmte door elektromagnetische golven. Het verwarmingssysteem verwarmt wandoppervlakken en voorwerpen in de kamer, zoals tafels en planken, rechtstreeks, zonder door de lucht te gaan. Daarom wordt infraroodstraling ook wel thermische straling genoemd. Het door elk paneel uitgestraalde infrarood werkt over een straal van enkele meters en geeft zelfs op onze huid een onmiddellijk gevoel van warmte.

Dit verwarmingssysteem maakt gebruik van een of meer infraroodpanelen met een glazen oppervlak, meestal bestaande uit verschillende lagen, die in de wanden van de te verwarmen ruimte worden geïnstalleerd.

De voordelen van infraroodverwarming

Dit type systeem is het zuinigste bestaande elektrische verwarmingssysteem met een laag energieverbruik. Infraroodpanelen zorgen voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte, zodat het niet nodig is de luchttemperatuur te verhogen om warmte te verkrijgen en te profiteren van een aangename huiselijke warmte.

Bij de economische beoordeling van een verwarmingssysteem met infraroodverwarmingspanelen moeten naast het werkelijke verbruik nog andere aspecten in aanmerking worden genomen. De belangrijkste voordelen van infraroodverwarming zijn:

  • minimaal onderhoud
  • eenvoudige installatie
  • geen extra jaarlijkse kosten
  • minder energieverbruik

 Bovendien heeft het infraroodpaneelsysteem het onbetwiste voordeel dat het gemakkelijk kan worden verwijderd, bijvoorbeeld bij een verhuizing naar een andere woning. Als elektrisch verwarmingssysteem kan het infraroodsysteem ook worden gevoed met groene energie uit zonnepanelen. Deze samenstelling maakt deze technologie milieuvriendelijker en helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen voor duurzaam comfort.