Wonen & Tuin

adem het goede leven in

De zwarte lijst is immens populair. Waarom is dat zo?

Je kunt van alles inlijsten! Denk aan mooie kunstwerken die je hebt gekocht of zelf hebt gemaakt, diploma’s, foto’s en speciale objecten, zoals gesigneerde shirts of een trouwjurk. Je zou zelfs een gedroogd trouwboeket kunnen laten inlijsten als je dat wilt. Lijsten zijn in verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar en vooral de zwarte lijst doet het op dit moment erg goed. Maar waarom is deze lijst zo immens populair? In onze blog vertellen we hier meer over.

Zwart is goed te combineren

Zwart is natuurlijk eenvoudig te combineren. Of je nu een interieur met felle of zachte kleuren hebt. Het maakt ook weinig uit welke materialen je in het interieur hebt staan. Heb je een bankstel van leer of stof? Of heb je veel meubels die van hout of juist aluminium zijn gemaakt? Dat maakt niet uit voor de zwarte lijst die vrijwel overal bij past. Ook is zwart goed toepasbaar in uiteenlopende interieurstijlen. Van landelijk tot aan modern en van klassiek tot aan Scandinavisch. Uiteraard afhankelijk van hoe de inrichting is ingedeeld en voor welke kleuren je hebt gekozen. Is de lijst het enige zwarte object in het interieur? Dan is de zwarte lijst wellicht niet de beste keuze die je kunt maken.

De materialen waarvan de zwarte lijst is gemaakt

Zwarte lijsten heb je in verschillende maten en je kunt ook kiezen uit uiteenlopende materialen waarvan de zwarte lijst is gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kunststof, hout of aluminium. De lijsten van deze materialen worden dan in het zwart gespoten. Je kunt natuurlijk dan ook kiezen of je een glanzende of juist een matte afwerking wilt hebben. De keuze voor het materiaal is afhankelijk van je interieur. Houten lijsten zijn de betere keuzes voor landelijke en Scandinavische inrichtingen terwijl je voor een modern of industrieel interieur juist eerder kiest voor een lijst van aluminium of metaal. Kunststof is een materiaal dat ook wordt gekozen, maar vrijwel is de beweegreden dan altijd de lage prijs. Deze lijsten zijn logischerwijs wel minder duurzaam dan de lijsten van andere materialen. 

Is een zwarte lijst altijd de beste keuze?

De zwarte lijst is vaak een goede keuze. Zeker wanneer je een kleurrijk object of kunstwerk wilt laten inlijsten. Daarnaast is zwart stijlvol en kan zelfs voor een chique uitstraling zorgen. Zwart is echter niet altijd de beste keuze! Bijvoorbeeld als het object of kunstwerk dat je wilt inlijsten erg donker is. Dan is een lijst in een lichtere kleur een veel betere optie. 

In verschillende maten verkrijgbaar

Evenals andere soorten lijsten is de zwarte lijst ook in verschillende maten te koop. Door het enorme aanbod kun je altijd wel een lijst vinden die goed bij je object of kunstwerk past, maar soms is het ook nodig om een specialist in te schakelen. Zeker in het geval van een unieke maat. Dan is het nodig om een lijst op maat te laten maken. Dat kun je laten doen door een professionele lijstenmaker. Die ook het object of het kunstwerk voor je inlijsten. Dat is in de regel een extra service die ze verlenen.