Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Dit moet je weten over het beroep Onderhoudsmonteur

onderhoudsmonteur

Is er iets stuk aan je CV ketel of heb je een bedrijf met machines die regelmatig gecheckt moeten worden en onderhoud nodig hebben? Dan is de kans groot dat daarvoor een onderhoudsmonteur op pad wordt gestuurd om het probleem te verhelpen of (preventief) onderhoud uit te voeren. Hieronder meer over wat je moet weten over het beroep onderhoudsmonteur.

Vacature tip: wil jij Onderhoudsmonteur worden en woon je in omgeving Rotterdam? Bekijk dan deze vacature monteur in Rotterdam.

Wat doet een Onderhoudsmonteur?

Een onderhoudsmonteur voert onderhoud uit aan machines, installaties en voertuigen. Dit is noodzakelijk om te zorgen dat de machines tussendoor niet stuk gaan of installaties stil komen te liggen. Ook zijn er verschillende machines die jaarlijks gekeurd moeten worden, wat een onderhoudsmonteur kan uitvoeren. 

Een monteur vervangt eventuele onderdelen, stelt installaties af of helpt bij een storingsdienst als dat nodig is. Ook werkt een monteur dus voor diverse bedrijven aan preventief onderhoud om te voorkomen dat machines in fabrieken of industrie stil komen te liggen, wat erg veel geld kan kosten. Tegenwoordig zijn er ook machines die automatisch aangeven dat ze onderhoud nodig hebben of dat er bij een storing aan wordt gegeven waar het defect zich bevindt. 

Soorten onderhoudsmonteurs

Er zijn verschillende soorten onderhoudsmonteurs binnen diverse vakgebieden zoals een loodgieter, automonteur, airco installateur, ICT monteur of liftmonteur. Binnen elk vakgebied zijn specialisten nodig op het gebied van onderhoud, vandaar dat er diverse specialisaties zijn binnen het beroep onderhoudsmonteur. Ben jij geïnteresseerd in vacature monteur in Arnhem? Kijk dan eens rond of er leuke vacatures te vinden zijn om aan de slag te gaan als onderhoudsmonteur. 

Als achtergrond hebben onderhoudsmonteurs vaak een MBO opleiding met een specialisatie richting een bepaalde sector. Wil je doorgroeien binnen het vak als onderhoudsmonteur? Dan kun je diverse cursussen of extra opleidingen volgen om een stapje hogerop te doen en wellicht weer meer uitdaging voor jezelf te creëren en nieuwe kennis op te doen.