Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Een duurzame hypotheek

Als je van plan bent om je huis te verbouwen, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat mooi is, maar ook naar wat duurzaam is. Op die manier maak je je huis niet alleen mooier, maar ook beter voor het milieu en voor je portemonnee op de lange termijn. 

Extra hypotheek verduurzaming

Een duurzame verbouwing is een manier om een huis energiezuiniger te maken en daarmee geld te besparen op de energierekening en het milieu te sparen. Door het nemen van bepaalde maatregelen, zoals het installeren van zonnepanelen, isolatie of warmtepompen, kan een huis energiezuiniger worden gemaakt. Op deze manier wordt het huis minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Een duurzame verbouwing kan gepaard gaan met hoge kosten. Daarom zijn er verschillende financiële regelingen en subsidies beschikbaar om duurzame verbouwingen te stimuleren. Door deze financiële ondersteuning wordt het voor huiseigenaren makkelijker om een duurzame verbouwing uit te voeren. Als je een duurzame verbouwing wilt uitvoeren, kun je hiervoor ook een extra hypotheek afsluiten. Dit wordt ook wel een groene hypotheek genoemd. Met deze extra hypotheek kun je de kosten voor de duurzame verbouwing financieren. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je zelfs korting krijgen op de hypotheekrente als je een duurzame verbouwing uitvoert.

Het verhogen van een hypotheek

Wanneer je al een hypotheek hebt en je wilt meer lenen dan het bedrag dat je al hebt geleend, kun je overwegen om je hypotheek te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je geld nodig hebt voor een verbouwing of om een andere grote uitgave te doen. Bij het verhogen van je hypotheek leen je extra geld van de bank of een andere geldschieter. Dit extra bedrag wordt toegevoegd aan het bedrag dat je al hebt geleend, en daarover betaal je rente.

Er zijn verschillende manieren om je hypotheek te verhogen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tweede hypotheek, waarbij je een aparte lening afsluit naast de lening die je al hebt. Ook kun je ervoor kiezen om je bestaande hypotheek te verhogen door middel van een zogenaamde hypotheekverhoging. Hierbij leen je extra geld bij de geldverstrekker waar je al je hypotheek hebt afgesloten. 

Maar wat zijn de kosten voor het verhogen van uw hypotheek? Bij het verhogen van je hypotheek zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld goed letten op de rente die je betaalt over het extra geleende bedrag. Ook kunnen er extra kosten zijn, zoals notaris en taxatiekosten.