Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Een olijfboompje in pot voor een sfeervol terras

Wanneer je houdt van een sfeervolle tuin, die je gelijk het vakantiegevoel geeft, dan mag een olijfboompje in pot niet ontbreken. Een olijfboompje in pot op je terras of balkon geeft je de sfeer alsof je in het Middellandse zeegebied bent. De olijfboom vindt zijn oorsprong dan ook in het Middellandse zeegebied. Het kan 5 jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen. Olijfbomen groeien langzaam en krijgen lange wortels. De Olijfbomen kunnen zeer oud worden. Ook krijgen de Olijfbomen heel vaak een holle stam.

Winterhard

Een olijfboom wordt in Nederland vooral gezien als potplant. Dit omdat de olijfboom maar matig tegen de vorst kan. Daardoor zal de Olijfboom het in de volle grond vaak niet kunnen overleven. Een olijfboompje in pot kan tijdens wintermaanden tegen de matige vorst eenvoudig worden beschermd. Dit doe je door zowel de pot, kruin en stam van het boompje af te dekken. Wanneer het echt heel koud wordt, is het verstandig het olijfboompje in pot te verplaatsen naar een plaatsje in de serre.

In Nederland zelf olijven plukken

Tijdens de zomermaanden wil de olijfboom in pot graag een plaats in de volle zon. Daarom is regelmatig watergeven van groot belang. Wanneer er goed voor de plant gezorgd wordt, groeien er ook in Nederland echte olijven aan het olijfboompje in pot. Echter zijn deze olijven vaak niet voor de consumptie, maar voor de sier. Wie echter eetbare olijven wil hebben, moet minimaal twee olijvenbomen plaatsen van verschillende rassen of zorgen voor een olijven ras dat zelf bestuivend is. Daarnaast moet je beschikken over veel geduld, want het kan wel vijf jaar duren voordat de olijfboom olijven gaat dragen. Wanneer het geduld beloond wordt en de boom een mooie oogst olijven heeft gegeven, moeten de olijven na het plukken ingemaakt worden. Dit om de bittere smaak te doen laten verdwijnen. Daarna kan, het heerlijke genieten van je olijven in pot uit eigen tuin, dan toch echt beginnen.