Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Een tuinhuis voor rust

tuinhuizen

Een tuinhuis is een fijne kleine getaway plek waar je kan ontspannen midden in je tuin, maar in een veilige fijne plek. Tuinhuizen zijn vaak kleine prieeltjes, een klein stukje grond buiten de hectiek van de stad, of voor mensen die wonen zonder tuin. Nederland is natuurlijk een hoogbouw land, wat betekent dat veel mensen op één, twee of driehoog wonen. Deze mensen kunnen wel genieten van iets langer zonlicht en een balkonnetje, maar zullen niet ervaren hoe rustgevend een plant verpotten, een tuin aanleggen of gewoon lekker tussen de bloemen zitten, is.

Zoals veel anderen heb ik zelf ook een balkonnetje, een kleintje, die ik heb volgehangen met plantenbakken, bloemen en klimop. Erg gezellig, maar het oogt wat onnatuurlijk. Wat leuke groene hangplantjes op cement, en ijzer. Je moet ze extra goed in de gaten houden want ze staan natuurlijk niet in hun ‘natuurlijke’ omgeving, waar ze veel ruimte hebben om te groeien en bloeien. Daarom is een tuinhuisje zo fijn. Wij hadden er vroeger een, omdat mijn moeder gek was op tuinieren maar wij hoog woonden. Ze had een klein tuinhuisje tien kilometer verder op, in een parkje met andere tuinhuisjes. Die kleine huisjes voelden altijd als een sprookjesland, waar sommige mensen ook echt woonden het hele jaar door. Mini bungalowtjes of blokhutten, met een klein grachtje, een prachtige tuin met grind, watervalletjes, een bloementuin, het kon niet op. En iedereen bezat zijn eigen kleine sprookjesland en kon deze naar wens inrichten.

Heel af en toe logeerden wij in het tuinhuis, die mijn moeder van alle gemakken had voorzien. Er zat een keukentje met gaskachel in, een tweepersoons bed, een composttoilet, en een mini douche. Het zou niet groter geweest zijn dan dertig vierkante meter, in één open ruimte. Maar het was gezellig! Ik zit nu zelf te denken om een tuinhuisje aan te schaffen. puur voor de rust. En familiegevoel.