Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Gaten boren

Na het vaststellen dat- en waar er een gat geboord dient te worden komt wellicht de meest belangrijke stap. Het kiezen van de juiste boor. Een spiraalboor is een van de meest voorkomende soort boren en wordt veruit het meest toegepast als verspanend gereedschap. Een boor heeft als eigenschap om op vlakke ondergronden naar een zogenaamd “putje” te zoeken. Het maken van zo’n putje dient eerst te worden gecreëerd, aan de hand van het type materiaal waarin geboord gaat worden kan er gekozen worden voor de juiste boor.

Wat is een spiraalboor?

Spiraalboren zorgen ervoor dat de spanen doormiddel van de spiraalvormige groef uit de gaten worden afgevoerd. De boren worden geproduceerd uit verschillende zéér stevige materiaalsoorten. Bij het beginnen met boren dient het uiteinde van de boor op het eerder genoemde putje te worden geplaatst. Met het langzaam verder boren neemt de omvang van het putje verder toe. Wanneer deze op gelijke grote komt als die van de boor, begint er een nieuwe fase, namelijk de vol-boorfase. Tijdens de vol-boorfase zorgt de spiraal ervoor dat het materiaal naar buiten wordt begeleidt. Zodra de boor dieper in het gat verdwijnt neemt de wrijving toe, hierdoor is er meer kracht nodig om dezelfde boorsnelheid te behouden. Als de boor in een doorlopend gat wordt geboord, waardoor dit gat dus andere kant naar buiten zal komen vervalt de kracht, waardoor de boor misschien kan doorschieten. Het is belangrijk hier goed rekening mee te houden, wanneer je met een boor bezig bent.

Welke spiraalboor is geschikt?

Deze spiraalboor is één van de meest populaire onder de spiraalboren. Deze populariteit komt voort uit de bewezen kwaliteit van de boor. Door zowel professionals als hobbyisten wordt de boor geprezen en daardoor keren klanten ook altijd opnieuw terug. Er wordt continu geanalyseerd of de boor op diverse punten kan worden verbeterd. Hierdoor wordt een bestaande top boor nog verder door ontwikkeld.