Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Graszoden kopen en gemakkelijk leggen

kunstgras laten leggen

Graszoden kopen en zelf leggen is relatief gemakkelijk zelf te doen. Neem er wel de tijd voor en zorg ervoor dat je alle stappen goed uitvoert. Het aanleggen van de zoden werkt als volgt: 

  1. Spit de grond één spade diep om en verwijder alle stenen en het onkruid.
  2. Voor het leggen van de zoden hark je de bovenlaag van de grond één à twee centimeter los.
  3. Meng vervolgens potgrond en compost door de bovenlaag van de grond. 
  4. Als het compost en potgrond is gelegd, maak je de grond egaal door het aan te stampen.
  5. Maak daarna de grond goed nat en rol de zoden zo dicht mogelijk naast elkaar uit.
  6. Stamp de zoden aan, of maak gebruik van een roller of wals, zodat de zoden goed aansluiten op de grond.
  7. De aankomende weken geef je de zoden veel water en voeding voor een optimaal resultaat. 

Waarom voor graszoden gaan?

Graszoden kopen heeft meerdere voordelen. Een van de redenen is dat graszoden erg snel gelegd kunnen worden en ze zijn vrij goedkoop. Een groot voordeel is dat je de zoden zelf kunt leggen en dus kunt besparen op een prijzig uurloon van een vakman. Door het leggen van de zoden heb je gelijk resultaat en hoef je niet te wachten totdat alle zaadjes zijn uitgekomen en gras is gegroeid. Je tuin ziet er dus gelijk een heel stuk netter uit na de leggen van de grasmatten. Waar je wel op moet letten als de graszoden zijn gelegd, is dat je het de eerste twee weken rust moet geven en er niet op mag gaan lopen, omdat de zoden in die twee weken bezig zijn met wortelen.

Graszoden kopen, het beste seizoen

Doordat het mogelijk is om de graszoden zelf te leggen vergeten mensen vaak om te kijken wat de perfecte periode is om de zoden te leggen. Als je de zoden gaat leggen in de winter, is de kans erg groot dat de zoden niet kunnen wortelen en het dus niet overleven. De beste tijd om de zoden te leggen is aan het begin van het groeiseizoen. Vanaf maart is het mogelijk om de zoden te leggen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag met een niet al te hoge temperatuur en zorg ervoor dat er goed gesproeid wordt direct na de aanleg van de zoden. Let dus bij graszoden kopen en aanleggen goed op het weer. 

De kosten van het gras

De kosten van graszoden kopen zijn afhankelijk van het soort waar je voor kiest en de hoeveelheid die je nodig hebt. Voor het premium gazon betaal je vanaf 2,19 euro per vierkante meter. Ga je voor het fijn speelgazon, dan betaal je vanaf 1,99 euro per vierkante meter en voor het schaduwgras betaal je vanaf 2,45 euro per vierkante meter. Kijk dus goed waar je het gras voor gaat gebruiken en bepaal dan voor welke soort je gaat en hoeveel je nodig hebt.

De afmetingen van de zoden

Na het graszoden kopen, worden de graszoden geleverd met een lengte van 2,45 meter en een breedte van 0,41 meter. De rollen hebben een gewicht van achttien kilo. De dikte van de zoden is 0,03 meter waarvan 0,01 – 0,015 meter aardlaag is.