Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Groendak

Een groendak is een dak met een bepaald type vegetatie. Dit kunnen kruiden, specerijen, vetplanten of een ander soort vegetatie zijn. Ze zijn dus alternatieven voor conventionele daken en vormen echt ecologische processen. De aanleg van groene daken kenmerkt al eeuwenlang populaire architectuur in vele delen van de wereld.

Opbouw van een groendak

Ten eerste een enkellaags systeem dat bestaat uit een sterk doorlatende basislaag die direct op een dakbedekkingslaag wordt geplaatst die als dam dient. In deze basislaag groeien planten. Om schade aan het dak te voorkomen is het bij dit systeem belangrijk dat de beschermlaag op het dak sterk genoeg is. Daarna een dubbellaagensysteem: we plaatsen een extra draineringslaag onder de basislaag. Deze extra laag kan bestaan ​​uit drainagematten of een laag sterk absorberende minerale stoffen.

Stedelijke problemen en groene daken!

Wanneer de administratieve afdeling van een stad beleid formuleert dat bevorderlijk is voor de ontwikkeling en het onderhoud ervan, zullen de mensen veel praktische voordelen genieten. Onder hen kunnen we een beter beheer van regenwater noemen, hitte-eilanden verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren, energie besparen, de stedelijke biodiversiteit beschermen en steden verfraaien. Ontwikkeling van gemeenschaps- en lokale werkgelegenheid (groene banen) en meer mogelijkheden om actieve en passieve groene ruimtes te ontwikkelen.

De isolerende rol van groene daken

Deze groendaken verbeteren het thermisch, akoestisch en hygrometrisch comfort van gebouwen aanzienlijk dankzij thermische inertie, wat het mogelijk maakt om aanzienlijke energiebesparingen te realiseren. De temperatuur van het dak is van invloed op de binnentemperatuur van een woning en daarmee op de klimaatvereisten.

Verbeterde luchtkwaliteit

Vegetatie filtert een deel van de onzichtbare vervuiling en stoffen uit de lucht. De bladeren nemen zware metalen op: tot 95% voor cadmium, koper en lood, 16% voor zink. Luchtverontreiniging is daardoor tot 80% lager in parken en tuinen dan in de rest van de stad. Fotosynthese vermindert ook de hoeveelheid Kooldioxide in de lucht en verhoogt het zuurstofgehalte in de atmosfeer.


Bouw nu uw groendak!