Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Handige tips voor tuinieren met houtsnippers.

Compostering van houtsnippers

Een optie om te overwegen is het composteren (of gedeeltelijk composteren) van het materiaal voordat je het als mulch gebruikt. Als het gecomposteerd is, zal er al ontbinding hebben plaatsgevonden en zal de hierboven beschreven stikstofdepletie dus niet langer een probleem zijn.

Houtsnippers kunnen een uitstekend materiaal zijn om te gebruiken als koolstofrijk of bruin materiaal in een composteersysteem. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het in balans wordt gehouden met stikstofrijke of groene materialen voor de beste resultaten.

Naast het toevoegen aan een typische hoop of composteerbak, kun je het ook op zijn plaats in de tuin composteren. Je kunt nieuwe tuinbedden maken met lagen bruine en groene materialen die afbreken om nieuwe, vruchtbare teeltgebieden te maken. Het laten afbreken op paden, zitjes of speelplekken voordat je het in jouw tuinbedden gebruikt, is een andere manier om het te laten composteren voordat je het in jouw tuin gebruikt. Het maken van je eigen biochar (houtskool geënt met compostthee of ander vloeibaar voer) is een andere manier om vruchtbaarheid aan je tuin toe te voegen en houtsnippers kunnen worden gebruikt om er zelf een te maken.

Paddestoelen kweken in houtsnippers

Een ding dat je alleen in houtsnippers kunt kweken, zijn paddenstoelen. Dit materiaal kan uitstekend zijn voor schimmels – inclusief de vruchtlichamen van schimmels die we eten. Het kan worden gebruikt als substraat voor een aantal verschillende eetbare paddenstoelen. Dus als je wilt vertakken van het kweken van planten in uw huis, kan dit iets zijn om te overwegen.

Houtsnippers gebruiken als bodembedekker

Onthoud dat als je van plan bent om houtsnippers te gebruiken als paden, of om de grond te beschermen en modderige plekken in zit of speelruimtes te vermijden, de grootte van de chips het belangrijkste is. Grotere spanen gaan veel langer mee en groener, sappiger hout zal sneller afbreken.

In veel gevallen wil je dat het materiaal zo lang mogelijk blijft staan, dus grotere spanen zijn het beste. Maar waar de paden door een groeigebied lopen en je het materiaal later als mulch wilt gebruiken, kun je overwegen om bewust te kiezen voor spanen die sneller afbreken. Je kunt het afgebroken materiaal gebruiken en vaker bijvullen.

Er zijn speciale overwegingen wanneer je het wilt gebruiken als bodembedekker of bodembedekker in een kippenren of een stal. Zorg ervoor dat je een type kiest dat de dieren geen pijn doet, of problemen veroorzaakt met schimmelgroei en sporen.