Hoe kan je als huiseigenaar een energielabel kopen
Wanneer je als huiseigenaar merkt dat je huis geen energielabel heeft dan wordt het wel tijd daarvoor. Een energielabel aanvragen doe je tenslotte niet zomaar in de winkel. Energielabel kopen vergt toch wel enkele belangrijke factoren waarnaar gekeken zou moeten worden. Een energielabel blijft 10 jaren geldig.
Controleer op geldigheid
Als huiseigenaar kan je zelf even controleren welke energielabel je huis heeft. Je kan controleren als je huis beschikt over een energielabel dat geldig is en geregistreerd staat. In de energielabel staat aangegeven in welke energieklasse je bent.
Het aanvragen van een energielabel
Vanwege de drukte kan het gebeuren dat een aanvraag voor een energielabel wat langer kan duren. Het is dus noodzakelijke dat je het optijd aanvraagt. Hiervoor zal je een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Je zal op zoek moeten gaan naar een energieadviseur woningbouw. Omdat de prijs per energieadviseur verschilt zal je een verschillende energieadviseurs een prijslijst kunnen opvragen. Voor jou kiest je dan de beste eruit en maak je een afspraak met de energieadviseur. Hij komt langs en neemt de woning op. Belangrijk is dat je tijdens deze opname ook wel aanwezig bent. Als huiseigenaar is het ook belangrijk dat je alle belangrijke en relevante informatie over het huis beschikbaar stelt voor de energieadviseur. Denk daarbij aan bouwtekeningen, verschillende documenten en rekeningen van verbetermaatregelen. De energieadviseur zal dan de energieprestaties van het huis berekenen en deze registreren. Hierna krijg je dan een afschrift van je geldige energielabel.
Opname van de woning
Een woningeigenaar kan vanaf 1 januari 2021 met een energieadviseur een afspraak maken om de woning op te meten. Dit zal bijkans 2 uren duren. Bij de opmeting van het huis zal de energieadviseur letten op verschillende kenmerken zoals de grootte van het huis, de aanwezigheid van isolatie zoals van de muren en het dak. De installaties die aanwezig zijn zoals zonnepanelen en een cv-ketel. Hierna zal de energieadviseur een berekening maken hoeveel energie er nodig is voor de verwarming, en warm water de koeling van het huis en de ventilatie. Het energielabel wordt dus heel nauwkeurig opgesteld en er bestaat een mogelijkheid om verbeteringen aan te bieden. De aanbevelingen kunnen ook in de energielabel worden opgenomen.