Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Hoe kies je de beste lamp om te lezen?

Alle lezers van boeken weten dat goede verlichting een van de belangrijkste factoren is bij het creëren van een geweldige plek om te zitten en te genieten van een goede roman. Een leeslampje dat aan de behoeften van de lezer voldoet, maakt pagina’s niet alleen gemakkelijker leesbaar, maar kan ook de vermoeidheid van de ogen verminderen, wat gezonder is voor de ogen. Vanwege hun prestaties en functionaliteit zijn deze specifieke typen lampen momenteel in massa verkrijgbaar. Hoewel dit gunstig kan zijn voor de markt, kan de keuze frustrerend zijn voor klanten die misschien moeite hebben om het beste product te krijgen.

Ken de juiste hoeveelheid licht

De keuze en stijl is gevarieerd als het om een ​​leeslamp gaat. Als jouw leeslamp de enige lichtbron in de kamer moet zijn, moet je kiezen voor helderder, meer omgevingslicht. Aan de andere kant, als de omgeving al andere verlichting heeft, zou een meer geconcentreerde lamp je de extra helderheid moeten geven die je nodig hebt. Te veel contrast tussen de pagina die je aan het lezen bent en jouw omgeving kan vermoeidheid van de ogen veroorzaken.

Houd niet alleen rekening met de verlichting van jouw kamer als geheel, maar houd ook rekening met de persoonlijke verlichtingsbehoeften, aangezien deze kunnen verschillen van wat normaal wordt aanbevolen. Iedereen met zichtproblemen, cataract of andere verslechterende problemen met het gezichtsvermogen heeft bijvoorbeeld meer licht nodig. Over het algemeen moet een leeslamp minimaal 500 lumen hebben.

Bekijk de geschatte watt-tot-lumen-equivalenten hieronder om je te helpen de juiste lampen voor jouw ruimte te kiezen:

  • 25W = 250 lumen
  • 40W = 450 lumen
  • 60W = 800 lumen
  • 75W = 1100 lumen
  • 100W = 1600 lumen
  • 150W = 2600 lumen

Een leeslamp aangepast aan de stijl van jouw  ruimte

Als je in een klein appartement woont of een slaapkamer heeft waar de ruimte schaars is, overweeg dan wandkandelaars of zwenkarmlampen. Deze zijn handig voor veelzijdigheid bij het lezen ’s nachts of voor taken zoals haken of gewoon voor een zachte sfeer. Als je nachtkastjes hebt die je ruimte kunnen geven, ga dan voor een paar prachtige tafellampen die je aanwezigheid beheren en die je beddengoed en behang complimenteren.

Leeslampjes mixen en matchen of hetzelfde houden?

Er was een tijd dat bedlampjes allemaal hetzelfde waren. In het moderne huis van vandaag zijn bijpassende bedlampjes welkom, maar probeer ze op dezelfde schaal te houden, zodat je ze vanaf beide kanten van het bed gemakkelijk kunt bereiken. Overweeg ook om een ​​vergelijkbaar architectonisch thema te gebruiken bij het kiezen van verschillende stijlen lampvoet. Dezelfde kleur lampvoet maar verschillende tinten of zelfs het behouden van identieke leeslampen met verschillende nachtkastjes is een moderne trend voor je slaapkamer.