Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Hoe kies je het beste tuinhout uit?

De winter is in aantocht waardoor je waarschijnlijk al je tuinspullen netjes hebt opgeborgen en de plantjes binnen hebt gezet. Maar wist je dat het nu de tijd is om juist met je tuin bezig te zijn? Niet tuinieren, maar wel om na te denken over wat je er juist mee wilt doen zodra het weer mooi weer wordt. Dan wil je namelijk gelijk van je tuin gebruik kunnen maken, hierdoor moet je nu alvast bedenken wat je wilt eventueel zou willen veranderen. Een veelgemaakte verandering is nieuw hout plaatsen. Tuinhout kopen is daarentegen nog geen gemakkelijke opgave; in deze blog vind je daarvoor wat tips!

Duurzaamheid

Het is belangrijk dat het hout dat je koopt duurzaam is. Duurzaam hout gaat namelijk langer mee, is op een verantwoordere manier geproduceerd, verwerkt en vervoerd en is dus minder slecht voor het milieu. Ook hoef je het minder snel te vervangen, waardoor dit weer scheelt in jouw portemonnee. Om erachter te komen hoe duurzaam jouw beoogde houtsoort is, moet je kijken naar de duurzaamheidsklasse. Klasse 1 is het duurzaamst, terwijl klasse 5, de allerlaatste klasse, het minste duurzaam is. Op basis van de duurzaamheidsklasse kun je ook aflezen wat de levensduur en kwaliteit van het tuinhout is. Zo zijn azobé, teak en walaba erg duurzame houtsoorten.

Waar moet je rekening mee houden?

Verschillende houtsoorten zijn bestand tegen verschillende omstandigheden. Zo kan de één beter tegen vocht, terwijl de ander sneller rot. Houd met onderstaande zaken rekening:

  • In de tuin wordt hout altijd blootgesteld aan vocht. Niet alleen door regen, maar ook door luchtvochtigheid of temperatuurschommelingen. Douglashout kan hier bijvoorbeeld goed tegen.
  • Als je hout direct op de grond plaatst, dan wordt het naast vocht ook nog blootgesteld aan schimmels. Dit kan er voor zorgen dat het hout sneller rot en dat je het dus sneller moet vervangen.
  • Liggende delen, zoals steigers en vlonders, staan constant in aanraking met water en worden dus nog meer belast. Ook hier is Douglashout weer de juist tuinhout om te gebruiken.

Op www.houtindetuin.nl vind je nog veel meer tips over verschillende tuinhoutsoorten en welke het beste in jouw tuin past!