Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Hoe pak je de overlast van de Japanse duizendknoop aan?

De Japanse duizendknoop vormt een overlast die bepaald niet makkelijk te bestrijden is. Het is een plant die enorm woekert en overal overheen groeit. Dit maakt de duizendknoop tot een plant die met man en macht bestreden moet worden, omdat hij anders vrij spel heeft en zijn destructieve werk zonder problemen kan voortzetten. Echter, dat bestrijden is zo makkelijk nog niet en het kost veel geduld en doorzettingsvermogen om de duizendknoop daadwerkelijk te doen verdwijnen. Het kan echter wel, maar vaak is het slim om voor deze klus een expert in de arm te nemen. Maar wat doet zo’n expert dan? Een paar voorbeelden.

Waarom is de Japanse duizendknoop zo’n probleem?

Allereerst het probleem van de Japanse duizendknoop. Deze exoot is in de negentiende eeuw naar Europa gehaald en is sindsdien bezig met een ware triomftocht over het continent. De plant heeft weinig natuurlijke vijanden en woekert zich zodoende met gemak een weg door de verschillende Europese landen. En dat woekeren is niet kinderachtig; de duizendknoop dendert makkelijk over alle denkbare planten heen en is ook niet te beroerd om door beton en asfalt te groeien. Dat maakt de plant niet alleen tot een overlast, hij zorgt zelfs voor gevaarlijke situaties. Daarom is het van groot belang om de duizendknoop te bestrijden met alles wat we hebben. Doen we dat niet, dan heeft hij vrij spel en doet hij zijn destructieve werk zonder problemen.

Hoe bestrijd je de Japanse duizendknoop?

Het bestrijden van zo’n hardnekkige plant is dus niet makkelijk. Daarvoor is de duizendknoop simpelweg te goed in groeien. Wie hem wil aanpakken doet er goed aan om een expert in de arm te nemen, die precies weet wat er moet gebeuren om de duizendknoop te doen verdwijnen. Maar wat doet die expert?

Uitgraven

Allereerst is er het uitgraven van de plant. Dat is een klus die tijd vraagt, maar als je het goed doet verwijder je alle resten van de duizendknoop en komt hij niet meer terug. Blijven er resten in de grond over, dan is het vrijwel zeker dat de duizendknoop snel een opleving heeft. Uitgraven moet nauwkeurig en weloverwogen gebeuren.

Kokend water

Door kokend water over de bladeren te gieten krijgt de duizendknoop een enorme opdonder. Ditzelfde water kan via een lans de grond in gegoten worden, zodat ook de wortels er van langs krijgen. Doe dit vaak genoeg en de duizendknoop zal het uiteindelijk begeven.

Biologische bestrijding

Een andere mogelijkheid is het biologisch bestrijden van de duizendknoop. Dit kan je doen door schapen of bladvlooien aan het werk te zetten, die de plant opvreten en hem dermate uitputten, dat hij na verloop van tijd het loodje legt. Een zeer effectieve methode, omdat je gebruik maakt van de natuurlijke vijanden die de plant heeft.

Snoeien en nog meer snoeien

Je kan er ook voor kiezen om de plant helemaal af te snoeien, zodat hij veel energie moet gebruiken om weer terug te keren. Doe dit vaak en lang genoeg en de plant is teveel energie kwijt aan teruggroeien. Dit zal resulteren in zijn einde.