Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Houd je kinderen aan het puzzelen

Als kinderen heel jong zijn geef je ze vaak een vormenpuzzel met houten puzzel stukken. Dit is een van de eerste soorten speelgoed waar ze mee te maken krijgen. De kinderen moeten de houten vormpjes in een precies dezelfde vorm in een houten plank leggen. Als kinderen nog klein zijn denk je misschien dat het wat te vroeg is om ze al aan speelgoed bloot te stellen, maar niks is minder waar. Het is juist goed om kinderen vanaf jongs af aan al te laten puzzelen. Hiermee kunnen ze namelijk hun cognitieve vaardigheden ontwikkelen.

Jonge kinderen laten ontwikkelen door puzzels

Als je kinderen op jonge leeftijd laat puzzelen is dit goed voor hun geheugen. Ze moeten het onthouden als er een bepaald stukje niet op een bepaalde plek kan. Ook leren ze bij het puzzelen bepaalde vormen kennen, zoals driehoeken, vierkanten en cirkels. Naast dat het cognitief gezien goed is voor kinderen om te puzzelen, is het ook goed hun motoriek. Als kinderen veel puzzelen kunnen ze hun hand-oogcoördinatie verbeteren. Ook de fijne motoriek komt bij puzzelen te pas. De stukjes moeten namelijk precies op de goede plek komen, anders past de puzzel niet goed.

Geef je kind een uitdaging

Als je geen jonge kinderen meer hebt, kan je ze Unidragon puzzelstukjes geven. Dit zijn houten puzzels van goede kwaliteit. Deze puzzels hebben hele mooie afbeeldingen en zijn vaak in bijzondere vormen te verkrijgen. Dit is leuk voor oudere kinderen, omdat het weer eens wat anders is dan de standaard puzzels die ze maken. Ook de vormpjes van de puzzelstukjes zijn anders dan de klassieke puzzels. Ze maken de puzzelstukjes in leuke figuurtjes die mooi bij het design en de afbeelding van die puzzel passen. Als je een puzzel van een vis hebt, heb je dus onder andere puzzelstukjes in de vorm van een schelp, een drietand en een dolfijn.

Neem de juiste stappen

Een andere manier om het puzzelen leuk te houden voor kinderen, is door puzzels met veel stukjes te kopen. Bij puzzels is het belangrijk dat je niet te makkelijke puzzels maakt. Dit is namelijk erg saai. Om in één keer van makkelijke naar een veel te moeilijke puzzel te gaan is ook geen goed idee. Dit is dan waarschijnlijk te lastig en dan raak je gefrustreerd. Probeer daarom bij je kinderen in stapjes naar een moeilijkere puzzel te gaan. Je moet dus niet van een legpuzzel 500 stukken naar een legpuzzel van 1500 stukken gaan. Ook is het slim om puzzels met leuke plaatjes te kopen, dit houdt het puzzelen leuk.

Na het laatste stukje

Het fijne aan puzzelen is dat je kind ziet dat hij of zij vooruitgang maakt. Dit geeft ze een goed gevoel om door te gaan. Als de puzzel eenmaal af is, krijgen ze een goed gevoel. Vervolgens kunnen ze beslissen om de puzzel kapot te maken of in te lijsten. Als het idee er is dat ze hier heel lang aan hebben gewerkt en een naar gevoel krijgen bij het idee hem kapot te maken, zou ik de puzzel inlijsten. Vooral als het een mooi plaatje is, kan dit een leuk accessoire zijn. Als je kind de puzzel ooit nog opnieuw wilt maken, kunnen ze hem lekker slopen.