Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Ken de grond: Het juiste type grond om te kopen voor de tuin

Jammer dat de grond niet oogverblindend is als dahlia’s of zoet geurend als fresia’s, omdat tuinders dan over dit vuile spul zouden gutsen in plaats van het belang ervan over het hoofd te zien. Een succesvolle tuin begint bij een gezonde tuinaarde. Het goede nieuws is dat je gemakkelijk kwaliteit tuinaarde kunt kopen bij de plaatselijke kwekerij of bouwmarkt; slecht nieuws is dat hoewel het voorgemengd en verpakt wordt geleverd, je het misschien moeilijk vindt om erachter te komen welk type jouw tuin precies nodig hebt.

Om te bepalen welke tuinaarde het beste is voor uw tuin, moet u eerst begrijpen dat verschillende planten gedijen met verschillende grondsoorten. Een andere factor waarmee u rekening moet houden, is hoe u de planten wilt laten groeien, bijvoorbeeld in een verhoogd bed of in een pot. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende kweekscenario’s en het type grond dat het meest geschikt is voor elk.

Als je in containers plant.

Gebruik potgrond. Deze lichte en luchtige mix is ​​speciaal ontwikkeld voor het tuinieren in containers om te zorgen voor voldoende drainage en ruimte voor wortels om te groeien. Voeg eenvoudig potgrond toe aan potten en plant uw één jarigen, bloemen, kleine bomen en struiken er direct in. Tip: vervang de potgrond idealiter jaarlijks.

Als je begint met zaden.

Gebruik een grondloze mix. Deze superlichte melanges zijn perfect voor het starten van delicate zaden en zijn meestal een combinatie van veenmos, perliet  bevatten, zoals de naam al aangeeft, geen organisch materiaal (aarde) dat tere zaailingen zou kunnen schaden.

Als je bloemen plant in een tuin

Gebruik een verhoogd bed mix. Dit mengsel wordt gebruikt bij het vullen van een verhoogd bed dat op inheemse grond bestaat. Zorg ervoor dat u de etiketten zorgvuldig leest, want sommige mengsels moeten in de oorspronkelijke grond worden gemengd, terwijl u er andere direct in kunt planten. Compost is ook een slimme keuze om toe te voegen, omdat het de vruchtbaarheid verrijkt en verhoogt en tegelijkertijd voedingsstoffen vrijgeeft gedurende een langere periode, wat een langduriger effect heeft dan snelwerkende chemische meststoffen. Tip: gebruik compost als mulch en laat de regenwormen het zware werk doen om het ondergronds te slepen.