Rijlessen in een automaat: de voor- en nadelen
Door rijlessen in een automaat te volgen bereid je jezelf voor op het autorijden van de toekomst. Maar eerlijk is eerlijk, een rijbewijs voor een automaat biedt zowel voor- als nadelen. In dit blogartikel gaan we hier dieper op in.
Voordelen van rijles in een automaat
Zoals gezegd bereid je jezelf voor op het autorijden van de toekomst als je besluit om rijlessen in een automaat te gaan volgen. Maar daarnaast zijn nog een aantal andere interessante voordelen:
- Doordat je niet hoeft leren te schakelen, heb je minder rijlessen nodig. Daardoor is lessen in een automaat goedkoper dan lessen in een schakelauto.
- Voor mensen die schakelen eng of lastig vinden, biedt een automaat uitkomst om alsnog een rijbewijs te halen.
Al met al is het lessen in een automaat zeker interessant.
Nadelen van rijles in een automaat
Hoewel rijles in een automaat diverse voordelen biedt, kleven er ook een aantal nadelen aan:
- Met het rijbewijs voor een automaat mag je niet in een schakelauto rijden.
- De aanschaf van een automaat is stukken duurder dan de aanschaf van een schakelauto.
Weeg de voor- en nadelen voor jezelf af om een beslissing te nemen over of je wel of geen rijlessen in een automaat wilt volgen.
Zo kies je een goede rijschool
- Kijk naar het slagingspercentage van de rijscholen waar je zou willen gaan lessen.
- Boek altijd eerst een proefles voordat je een lespakket koopt. Op die manier kun je vrijblijvend ervaren of een rijschool bij je past.
- Vergelijk prijzen: de prijzen voor rijlessen in een automaat kunnen nogal uiteenlopen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat automaat rijlessen niet bij alle rijscholen te volgen zijn. Er zijn immers ook nog veel rijscholen die geen automaat hebben en alleen in schakelauto’s lesgeven. Een voorbeeld van een rijschool dat grotendeels elektrische auto’s heeft, is Rijschool Zero. Deze rijschool geeft les in de regio Amsterdam.
Tot slot: als je rijschool hebt uitgekozen en bent begonnen met lessen is het belangrijk om zo snel mogelijk met je theorie te starten. Je moet je theorie immers halen voordat je het praktijkexamen motorrijden mag doen.
Bovendien zorgt je theoretische kennis ervoor dat je in de praktijk beter gaat rijden. Je hoeft immers minder lang na te denken over de verkeersregels waardoor je je meer kunt focussen op het bedienen van de motor.