Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Sedumdaken

Sedum daken duiken overal op bij huizen, scholen en zelfs supermarkten. We weten al dat ze er goed uitzien, maar wat zijn de echte voordelen van het installeren van een sedumdak op uw project?

Ecologische voordelen

Ten eerste zijn ze duidelijk goed voor het milieu. Ze creëren een natuurlijke habitat voor flora en fauna in de bebouwde kom en trekken insecten zoals vlinders, kevers en bijen aan. Ze zijn ook goed voor vogels en andere kleine dieren in het wild. Sedum daken zijn perfect vervaardigde omgevingen om de biodiversiteit te bevorderen en verloren groene gebieden in steden te compenseren.

Voordelen voor het milieu

De milieuvoordelen van sedumdaksystemen zijn onder meer: ​​het vasthouden van regenwater, verbeterde luchtkwaliteit en het verminderen van het stedelijk hitte-eilandeffect.

Sedum daken kunnen lokale wateroverlast helpen voorkomen, afhankelijk van het gekozen systeem kan de waterafvoer met meer dan 50% worden verminderd in vergelijking met leien daken. Het meeste water dat op het dak wordt vastgehouden, verdampt en keert terug naar de natuurlijke waterkringloop en overtollig water kan worden gefilterd en afgevoerd naar de dakgoten en het afvoersysteem van uw gebouw. De begroeiing en het filtersysteem op het dak vertragen de hoeveelheid water die uw afvoersysteem binnenkomt en zorgen zo voor minder belasting van het riool.

Overtollige warmte van woongebouwen, industrie en verkeer dragen allemaal bij aan de stijgende temperaturen in stedelijke ruimtes. De temperatuur van een stad in vergelijking met het omliggende platteland wordt het stedelijk hitte-eilandeffect genoemd, dat een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de inwoners. Een sedumdak kan een deel van de warmte absorberen en het natuurlijke verdampingssysteem koelt en bevochtigt de lucht, waardoor de temperatuur lager wordt.

Financiele voordelen

De financiële voordelen van het plaatsen van een sedumdak kunnen zijn: verhoogde thermische isolatie, een kleinere ecologische voetafdruk en een langere levensduur van het dak.

Een sedumdaksysteem kan de exploitatiekosten van een gebouw verlagen. Het systeem verhoogt de thermische isolatie van een gebouw, waardoor de verwarmingskosten worden verlaagd en de ecologische voetafdruk wordt verkleind. Sedumdaken zouden helpen bij het verwarmen van een gebouw in de winter en bijdragen aan airconditioning in de zomer.

Een gemiddeld plat dak gaat naar verwachting tussen de 15 en 25 jaar mee bij professionele installatie, vanwege fysieke en chemische belasting van de dakhuid en waterdichtheid. Bijdragende factoren zijn onder meer temperatuurveranderingen, UV-straling en hoge ozonverhoudingen. Sedumdaken kunnen de waterdichtheid van een dak beschermen, waarbij de vegetatie als buffer fungeert voor externe omgevingsfactoren. Ze fungeren ook als een barrière tegen extreme weersomstandigheden zoals hagel.