Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Tips voor betonlook tegels 90×90 leggen

Modern City Roof Garden

De afgelopen 10 jaar zijn industriële interieurs onverminderd populair gebleven. Betonlook tegels 90×90 cm sluiten hier perfect bij aan. Deze grote betonlook tegels zijn speciaal ontworpen om een geheel te vormen wanneer ze bijvoorbeeld op de vloer gelegd worden. Je voegt ze met voegsel in dezelfde kleur als de tegel om een mooie massieve betonlook vloer te maken. Je hoeft het echter niet alleen bij de vloer te laten, je kunt ook een ‘betonnen’ muur maken met de betonlook tegels 90×90 cm. Of wat dacht je van een deel van een muur betegelen in dezelfde tegel als de vloer? Tips hiervoor en andere zaken waar je rekening mee moet houden lees je in dit artikel.

Betonlook tegels 90×90 of andere formaten tegels kopen

Wanneer je een ruimte wilt betegelen, dan begint het met het opmeten van de ruimte. Hierna weet je hoeveel tegels je nodig hebt en welk formaat het beste tot zijn recht komt. Het eerste dat je moet doen is het formaat van de tegel bepalen. Voor een grote ruimte zullen de betonlook tegels 90×90 altijd goed tot hun recht komen. Voor een kleine ruimte, denk aan het toilet of de hal, kan een kleinere tegen een beter resultaat geven. Stel je toilet of hal is 1,5 meter breed. Dan zou je met een tegel van 90×90 anderhalve tegel moeten leggen. Echter één voeg op twee derde van de vloer is niet erg mooi. Voor een kleine of smalle ruimte kies je eerder een betonlook tegels 50×50; je hebt dan 2 voegen. Of een betonlook tegel 40×40; je hebt dan 10 centimeter speling voor als de muren niet helemaal recht op de vloer staan. Hierover meer in de volgende alinea.

Betonlook tegels leggen

Wanneer je de betonlook tegels gaat leggen, meet je de ruimte goed na. Stel dat je de betonlook tegels 90×90 gekocht hebt en je ruimte is 4,5 meter breed, dan zou je zeggen dat je precies 5 tegels naast elkaar legt, maar de praktijk is vaak anders. Muren zijn zelden kaarsrecht. Bij oude huizen is dit vrijwel nooit zo, maar ook bij nieuwbouwhuizen kunnen muren “weglopen”, dat wil zeggen dat ze uit het lood staan. Voor de mensen die ook niet weten wat “uit het lood staan” betekent, de muren vormen dan van bovenaf gezien niet een perfect vierkant maar een wat scheefgetrokken vierkant. Om de voeg wel recht aan de muren te hebben, moet je met halve tegels aan de zijkanten werken om speling te hebben. Je gebruikt dan niet precies 5 tegels, maar 6 per rij. 

Meer tegels kopen voor snijverlies

Als je de ruimte van de vorige alinea als voorbeeld neemt, dan heb je een muur van 4,5 meter breed. Stel de ruimte is 8 meter lang. Om de oppervlakte te berekenen doe je lengte x breedte en kom je op 36 vierkante meter. Je telt hier 10% bij op voor snijverlies, aangezien je niet iedere tegel volledig gebruikt. Je komt dan op 39,6m² uit. Stel, in een doos betonlook tegels 90×90 zit voor 5,5m², dan heb je dus 7,2 dozen tegels nodig. Omdat je niet een halve doos tegels kunt kopen, ga je 8 dozen betonlook 90×90 tegels kopen. Je hebt dan vrijwel altijd voldoende tegels en voorkomt dat je tijdens het tegelen ineens tekort komt.

Andere zaken om rekening mee te houden

Je kunt betonlook tegels 90×90 niet goed rond de douchegoot leggen omdat het water van een rechte tegel niet naar de goot kan lopen. Voor de doucheruimte worden vaak een kleinere formaat tegels gebruikt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat als je dezelfde tegels op de vloer en op de muur wilt, dat een vloertegel wel op de muur kan maar een muurtegel niet op de vloer.