Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Tuinaanleg: de werkwijze

het platform Hovenier.website

De tuin is een belangrijk onderdeel voor de uitstraling van je woning, en bovendien is het een fijne verlenging van je huis. Zomers biedt de tuin een prettige plek om te tuinieren en van de zon te genieten. Ook kun je in de herfst en winter plezier hebben van je tuin met een vuurkorf en tuinverlichting. Wil je een nieuwe tuin laten aanleggen door een hovenier? Het proces van tuinaanleg gaat in verschillende stappen. Hieronder lees je hoe de werkwijze van een hovenier eruit ziet.

Mogelijkheden voor tuinaanleg

Allereerst is het belangrijk dat je al je wensen vast op papier zet. Laat je inspireren via internet voor mooie tuinontwerpen voor de tuinaanleg! Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor je nieuwe tuin. Denk bijvoorbeeld aan de onmisbare onderdelen zoals het terras, beplanting, struiken en bloemen, eventueel gras, en tegels. Ook kun je nog kiezen voor een vijver of een overkapping. Meer inspiratie vind je op het platform Hovenier.website.

het platform Hovenier.website

Ontwerpen van de tuin

Als je weet wat je wensen zijn, is het belangrijk dat er een goed ontwerp voor de tuin wordt gemaakt via 3D programma’s. Het hoveniersbedrijf heeft hier de juiste tools voor. Hierin worden de verschillende wensen en onderdelen meegenomen die je in je tuin wil laten plaatsen. In het ontwerp wordt ook bepaald hoe de indeling eruit gaat zien. Hierbij is het verstandig om rekening te houden met de zonuren en schaduwkanten. Zowel voor de locatie van je terras, als voor je planten! 

Het ontwerpen van de tuin gaat ook in verschillende fasen, zo begint alles met een eerste concept, en wordt er eventueel een bestratingsplan gemaakt. Daarna volgt een definitief ontwerp en de begroting. Ook wordt er een planning gemaakt voor het project. 

Uitvoering

Vervolgens wordt de tuin op de geplande datum aangelegd. De hovenier begint vaak bij het aanvoeren van zand. Daarna kan het aanleggen van het terras en de bestrating beginnen. In de overgebleven ruimte kan beplanting en eventueel het gras worden ingezaaid. 

Inrichting van de tuin

Als de basisonderdelen van je tuin aangelegd zijn, is de inrichting van de tuin uiteraard aan jou. Wil je bijvoorbeeld nog plantenpotten, tuinmeubels, een vuurkorf, of andere leuke elementen toevoegen? Denk ook aan eventuele verlichting. Deze onderdelen kun je in de laatste fase plaatsen!