Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Voor welke doeleinden kun je het planten van bloemzaden gebruiken?

Heb je ooit bloemzaden geplant? Zo niet, dan is dit het perfecte moment om ermee te beginnen. Bloemenzaden zijn niet alleen geweldig voor tuinieren en landschapsarchitectuur, maar kunnen ook op allerlei andere creatieve manieren worden gebruikt. In dit artikel bespreek ik een aantal doeleinden waarvoor je bloemzaden kunt gebruiken.

Voordelen van het planten van bloemzaden

Als het gaat om tuinieren, zijn er veel voordelen verbonden aan het planten van bloemenzaden in plaats van het kopen van planten die al zijn aangeplant. Ten eerste is het veel goedkoper om bloemenzaden te kopen dan kant-en-klare planten. Ten tweede is het milieuvriendelijker, omdat je geen plastic verpakkingen of andere materialen gebruikt die anders op de vuilnisbelt belanden. Ten derde kun je met het ontkiemen van je eigen bloemenzaailingen volledig zelf bepalen welk soort bloemen je plant en waar ze in de tuin of het landschap komen te staan.

Unieke toepassingen van bloemzaden

Afgezien van tuinieren en landschapsarchitectuur, zijn er verschillende unieke toepassingen voor bloemzaden die je misschien verrassen. Zo kun je gedroogde bloemblaadjes gebruiken in potpourri en andere woonprojecten zoals kaarsen, kransen en slingers. Je kunt ze ook gebruiken als ingrediënt in zelfgemaakte zeep of badzout. Verder kunnen gedroogde bloemblaadjes worden verwerkt tot thee: kamille madeliefjes zijn een bijzonder rustgevend kopje. Tenslotte kun je zaadmengsels van wilde bloemen in jouw tuin verspreiden om bijen en andere dieren aan te trekken, waardoor de opbrengst van jouw groentegewassen zal toenemen.

Zoals je ziet, zijn er veel prachtige voordelen aan het planten van bloemen uit zaad in plaats van het kopen van voorgekweekte planten uit een kwekerij of winkel. Of je ze nu gebruikt voor traditionele doeleinden (zoals tuinieren) of er creatief mee omgaat (zoals decoratieartikelen), het valt niet te ontkennen dat bloemzaden veelzijdige toepassingen hebben. Dus waarom zou je het dit seizoen niet kiezen zaden kopen? Misschien vind je wel dat het planten en kweken van jouw eigen bloemen één van de meest dankbare activiteiten is die je kunt doen.