Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Vorm volgt functie: Praktische afrastering voor in de tuin

landbouwwinkel afrastering

Tuintrends kunnen wispelturig zijn. Net nu “tuinkamers” van heggen compleet op hun retour leken ten faveure van het open design lijkt een middenweg populair te worden. Hoewel nu nog zonder naam lijkt de “halfkamer” in opkomst. Wat is deze trend? En zal het doorbreken?

De halve tuinkamer

De halve tuinkamer lijkt van boven veel op de oude tuinkamer trend qua opzet. De tuin wordt gesegmenteerd in kleinere stukken met zithoeken of bomen. Het grote verschil zit hem in de barrières zelf. Deze zijn vaak niet hoger dan de desbetreffende bank of stoel. Het wordt in ieder geval niet hoger dan borsthoogte. Hierin lijkt het een compromis te zoeken tussen wat beide trends sterk maakte. De halve tuinkamer biedt zowel een ongebroken uitzicht om de tuin groter te laten voelen maar probeert ook de tuin groter aan te laten voelen door meer functie te geven aan de ruimte. Waarin de stijl zich echter anders opstelt dan beide trends is in het gebruikt van hout en metaal. De hoeken van een zithoek kunnen prima aangegeven worden met houten palen en schapengaas als afrastering

Wat zegt het? en wat straalt het uit?

De stijl toont oude en nieuwe invloeden. Het heeft wel een duidelijke toon van meer: meer uitzicht, meer ruimtes, meer materialen. Tuinen in de stijl worden al snel overdaad als er niet voorzichtig gekozen wordt. Dit verklaart waarschijnlijk ook het toevoegen van metaal als duidelijk aanwezig element in de opzet. De eenduidige uitstraling zorgt voor de nodige rust in een drukke opzet. Indicatief is het ontbreken van cortenstaal schotten. Het gemêleerde oppervlak is te druk voor een half open inrichting. De uitstraling is zowel modern als huiselijk. De lijnen zijn strak maar de elementen klein.

Doorbreken?

Naar mijn mening zal het half open ontwerp niet doorbreken in huidige staat. De wisselende keuze tussen heg of meer statische afscheiding is een verschil wat te weinig ruimte geeft voor het uitdrukken van eigen stijl. Zelf denk ik dat metalen afscheidingen de grootste kans van slagen hebben. Het legt meer nadruk op de gecreëerde ruimtes. De heggen kunnen al snel vervallen in een bric-a-brac uitstraling. Wat ik bij één van de tuinen zag was een focus op functionele planten met een meer serieuze moestuin. Als deze stijl het functionele aspect blijft benadrukken moeten we niet gek opkijken als de spullen zowel van het tuincentrum als de landbouwwinkel komen. Vooralsnog verwacht ik dat deze stijl beperkt blijft tot de grotere tuin. Daar is immers genoeg ruimte voor het maken van kamers, dicht of half open.