Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Waar op letten bij het kopen van een waterontkalker?

Het kopen van een waterontkalker is erg belangrijk. Het meeste water in Nederland bevat veel kalk, wat niet goed is voor huishoudelijke apparaten. Zo zal er een flinke laag kalkaanslag ontstaan in apparaten zoals je koffiezetapparaat, waterkoker of andere dingen waar je water in doet. Natuurlijk hoef je deze apparaten met een beetje kalkaanslag niet meteen weg te gooien, maar het is wel redelijk lastig te reinigen. Vaak komen hierbij heftige schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn en citroenzuur kijken, waar je eigenlijk liever bij uit de buurt wilt blijven. Een oplossing voor dit probleem is het aanschaffen en gebruiken van een waterontkalker. 

Deze zorgt ervoor dat kalk en magnesium uit het water verwijderd worden en het water dus zachter wordt. Nu is het niet dat je dood gaat aan een beetje kalk in het water, of dat het water uit de kraan ontzettend vies is. Het reinigen van het water is echter altijd beter en zorgt voor een langere levensduur van je huishoudelijke apparaten. Een waterontharder kan je kopen op basis van verschillende technieken en werkingen, daarom is het belangrijk om op een aantal aspecten te letten om ervoor te zorgen dat je een waterontkalker koopt die past bij jouw situatie.

De ruimte

Je kunt niet altijd een waterontkalker aanschaffen, je moet hier wel de juiste hoeveelheid ruimte voor beschikbaar hebben. Een waterontkalker heeft vaak een inhoud van 60 liter, dit is de vergelijken met een kleine prullenbak. Wanneer er meer water ontkalkt moet worden, is er natuurlijk mee capaciteit nodig. 

Verschillende waterontkalkers

Ook hebben verschillende waterontkalkers verschillende technieken. Zo kun je kiezen uit een waterontkalker die werkt op basis van ionenuitwisseling, elektromagnetisme en omgekeerde osmose. Bij een waterontkalker door middel van elektromagnetisme plaats je magneten op de waterleiding, die de kalkaanslag zouden moeten verminderen. Bij een waterontharder op basis van omgekeerde osmose wordt het water gezuiverd door filters en het opvoeren van de waterdruk. Beide deze technieken worden wel gepromoot door adverteerders, maar zijn nooit wetenschappelijk bewezen. Om deze reden is de beste keuze een waterontharder door middel van ionenuitwisseling. Hierbij wordt een cilinder met harskorrels in het water geplaatst die de kalk en magnesium uit het water zuivert. 

Besturingssysteem

Naast verschillende technieken hebben waterontharder ook verschillende besturingssystemen. Een mechanische waterontharder is de goedkoopste optie, omdat hierbij de onderhoudskosten het laagst zijn en er geen andere bijkomende kosten zijn. Bij een elektronische waterontharder gaan logischerwijs je elektriciteitskosten omhoog. Wel is een elektrische waterontharder flexibeler. Het is daarom van belang om te kijken naar je budget en persoonlijke voorkeuren bij het maken van deze keuze.

Hoeveelheid cilinders

Bij het kiezen voor een waterontharder door middel van ionenuitwisseling, kun je ook nog eens kiezen voor de hoeveelheid cilinder die deze waterontkalker heeft. Ze bestaan met één of twee cilinder. Het verschil hiertussen is dat een waterontharder met twee cilinder altijd water zuivert, omdat de andere gebruikt kan worden wanneer de ander zichzelf zuivert. Hierdoor heb je altijd water zonder kalk of magnesium.