Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Waarom een geveltuin plaatsen?

Woon jij op het moment in de stad, dan is de kans groot dat je geen achter- of voortuin hebt. Veel mensen vinden dit vervelend en willen juist meer groen hebben bij hun woning. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je meer groen kunt krijgen bij jouw woning. Vooral in stedelijke gebieden is het van belang om een stukje natuur terug te brengen en veel stadsbewoners kiezen ervoor om een geveltuin te plaatsen. Deze tuinen zorgen namelijk voor meer groen in de stad en dat is natuurlijk een groot voordeel. 

Een geveltuin is een tuin die is aangelegd aan de voorkant van een gebouw, langs de gevel of langs de stoep. Het concept bestaat al meerdere jaren en steeds meer stadsbewoners plaatsen dit soort tuinen of laten dit doen door een specialist. Deze tuinen kunnen er anders van elkaar uitzien. Afhankelijk van jouw wensen, kun je naar wens bepalen hoe de geveltuinen eruit komen te zien. Zo kan dit een simpele plantenbak zijn, maar kan het ook een flinke groene strook zijn. Met deze tuinen zijn er veel mogelijkheden en ligt het echt aan jouw persoonlijke behoeften. Het is een unieke manier om een stukje natuur terug te geven aan de stad. Wat zijn nu precies de redenen om dit soort tuinen te plaatsen? In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.

Je woning mooier maken

Geveltuinen hebben talloze voordelen voor zowel het milieu als de stadsbewoners. Ten eerste kan een geveltuin zorgen voor een prachtige uitstraling van jouw woning. Stedelijke gebieden zijn voornamelijk grijs en met een geveltuin kun je zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Daarnaast kunnen de tuinen ook de waarde van jouw woning verhogen. Veel mensen hechten namelijk waarde aan de tuinen, vooral als ze een woning in de stad willen kopen. Ook kun je zelf bepalen hoe de tuinen eruit komen te zien en dat is natuurlijk een groot voordeel.

Geveltuin plaatsen: ecologische voordelen

Het plaatsen van dit soort tuinen brengt ook andere voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn niet voor de huiseigenaar zelf, maar vooral voor het milieu is het van groot belang. De ecologische voordelen zijn ideaal en ze bevorderen vooral de biodiversiteit in de stad. Zo bieden de tuinen een toevluchtsoord voor vogels, insecten en andere kleine dieren. Deze dieren zijn essentieel voor het ecosysteem in stedelijke gebieden. Daarnaast biedt een geveltuin ook sociale interactie en gemeenschapszin doordat de buren meer samenkomen om de tuin te onderhouden.

Een geveltuin laten plaatsen door een specialist

Er zijn dus genoeg redenen om een geveltuin te laten plaatsen, maar je kunt hier het beste een specialist voor inschakelen. Een specialist op het gebied van geveltuinen heeft namelijk veel ervaring met het plaatsen van een prachtige geveltuin. De specialist kan afhankelijk van jouw wensen zorgen voor een goed resultaat. Hierbij wordt er gekeken naar de beschikbare ruimte, maar ook naar de planten die in de tuin moeten komen. Zoek op het internet naar een geschikte specialist en vraag eventueel een offerte aan voor meer informatie over de kosten. Tegenwoordig bestaan er ook staande gevelbanken, die perfect zijn voor dit soort tuinen.