Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Wat is belangrijk in goede potgrond en plantengrond?

De term potgrond houdt in dat het om een ​​bijzondere plantenaarde gaat van een zgn. aarde waarvan de samenstelling alleen is geoptimaliseerd voor bloemen. Dit is echter een misvatting dat potgrond alleen geschikt is voor bloemen. Het is ook onjuist dat bloemen in de tuin beter gedijen in potgrond dan in conventionele potgrond. Want in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn er geen bindende richtlijnen voor de samenstelling van bepaalde soorten aarde. Want dit is geheel aan de fabrikant of ze hun grond als potgrond of als plantenaarde aanbieden.

Is er een verschil tussen potgrond, kruidengrond en potgrond?

Bij potgrond en potgrond is het verschil in samenstelling meestal klein. Het gaat meer om de manier waarop het wordt gebruikt. Potgrond wordt vooral gebruikt voor potplanten – ook in huis. Het moet daarom vooral geschikt zijn voor potplanten. Daarnaast moet potgrond water goed kunnen vasthouden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de hoeveelheid geluid te vergroten. De grond moet structureel zeer stabiel zijn en na droogte gemakkelijk weer te bevochtigen. Plantaarde wordt gebruikt om de bodem te verbeteren en is geschikt voor buitenpotplanten. Verbetering met potgrond kan zinvol zijn, vooral op arme, moeilijke locaties. Kruidengrond is door het verhoogde aandeel zand goed waterdoorlatend en bevat niet zo veel mest als substraat voor groenten of bloemen. Je kunt het ook gebruiken als zaadcompost en vice versa.

De ingrediënten van de potgrond

De aarde bestaat uit verschillende grondstofmengsels die verschillende functies hebben

  • Het veen: Veen is verantwoordelijk voor de waterberging en verbetert de beluchting en structuur van de bodem. Omdat turf slechts een beperkte grondstof is, moeten er substituten zoals houtvezel, kokosvezel en humus worden gebruikt.
  • De compost: Compost heeft een zeer hoog gehalte aan voedingsstoffen zoals magnesium, zwavel, kaliumoxide of stikstof.
  • Geëxpandeerde klei: Geëxpandeerde klei is een kleisubstraat en slaat voedingsstoffen en water goed op.

Daarentegen dient vulkanisch gesteente, klei, perliet of zand alleen om de grond los te maken en zijn dus verantwoordelijk voor waterberging. Plantaarde – potgrond

Zo moet een hoogwaardige aarde altijd naar bos ruiken en na met de hand te zijn aangedrukt, valt deze weer losjes uit elkaar en voelt koel en licht vochtig aan. In geen geval mag een hoogwaardige grond geen stukjes tak of grote vezels bevatten. Daarom is het bij het kopen van grond voor de tuin absoluut noodzakelijk dat de verpakking er niet vervaagd uitziet. Want dan is de aarde oud en zijn de belangrijkste voedingsstoffen al opgebruikt.