Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Wat is de beste tijd voor tuinonderhoud?

De 10 Beste

Bij het onderhouden van je tuin gaat het erom dat je de kwaliteit van de planten en bloemen behoud. Dit kun je op verschillende manieren doen, en je kunt ook een tuinman in schakelen. Maar wat is de beste tijd voor tuinonderhoud? 

Tuin onderhouden in het voorjaar: waarom dan? 

Hoe complex het onderhoud van jou tuin is, is volledig afhankelijk van jouw tuin. Heb jij een tuin met alleen terrastegels? Dan ben je natuurlijk snel klaar en maakt het niet veel uit wanneer je dit aanpakt. Maar wanneer je een tuin hebt vol bloemen, planten, struiken en bomen… dan is het zeker handig om te weten hoe, en vooral wanneer, je dit het beste kunt aanpakken. 

Volgens de De 10 Beste kun je het beste onderhoud uitvoeren in het voorjaar, en dan vooral in de lente en de herfst. Tijdens de winter is de grond namelijk veel te koud en hard en tijdens de zomer neemt de grond niet genoeg water op. De herfst is voordelig omdat in deze periode de sapstromen, de wortels, stilliggen terwijl de grond nog warm genoeg is om in te wroeten. In de lente begint alles weer te bloeien en groeien, en wordt tuinonderhoud weer noodzakelijk. 

De 10 Beste

Wat valt onder tuinonderhoud? 

Tuinonderhoud is een breed begrip. Het is in theorie het onderhouden van alles wat te maken heeft met de tuin. Hieronder staat een kort overzicht van een aantal werken die hieronder vallen. 

  • Grasmaaien. Dit is een taak die je periodiek moet doen, wil je het gazon net houden. In de winter groeit het gras amper waardoor je dit alleen in het voorjaar hoeft te doen. 
  • Snoeien van struiken en bomen. Het snoeien van struiken en bomen is niet alleen goed voor het aanzicht van je tuin, maar is vaak ook heel gezond voor het groen. Door dode takken te verwijderen kunnen gezondere takken beter groeien. 
  • Nieuwe bloemen en struiken planten. Vaak groeien bloemen en planten elk jaar weer terug in de tuin, maar wanneer dit niet het geval is kun je ze het beste vervangen om weer fris het voorjaar in te gaan. 
  • Onkruid wieden. Onkruid zorgt er vaak voor dat de gewilde planten en bloemen minder goed kunnen groeien. Het is ook mooi om het onkruid tussen de terrastegels weg te laten halen.