Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Wat kost een tuinman? 

tuinman

Wil je iets aan je tuin laten doen, of ben je toe aan iets compleet nieuws? Dan is het inschakelen van een tuinman misschien iets voor jou! Maar wat kost dat precies? 

Wat doet een tuinman? 

De kosten van een tuinman zijn afhankelijk van een aantal factoren. Één van deze factoren is het werk wat er verricht moet worden. Op de 10beste.nl vind je meer informatie over deze factoren. 

Tuinaanleg 

Wanneer je een nieuwe woning hebt, of wanneer je bijvoorbeeld van je bestraatte tuin af wil, kun je een compleet nieuwe tuin laten aanleggen. Voordat je dat doet, wordt er vaak een tuinontwerp gemaakt door de tuinman of hovenier. Vaak kost zo’n ontwerp tussen de € 200,- en € 750,-, afhankelijk van het formaat van je tuin. Vervolgens gaat de tuinman aan de slag met het aanleggen. Een tuin aanleggen kan op verschillende manieren gedaan worden, en de prijs hangt dan ook volledig af van de werkzaamheden die uitgevoerd worden. Gemiddeld betaal je € 50,- tot € 100,- per m². Wil je alleen het gazon aan laten leggen? Dan ben je vaak tussen de € 5,- en € 10,- per m² kwijt. 

Tuinrenovatie 

Een tuinrenovatie kun je vergelijken met het aanleggen van een tuin. Niet alleen zijn er veel overeenkomsten qua prijs, maar ook qua werkzaamheden. Het grootste verschil is dat je bij een tuinrenovatie het hebt over het vernieuwen van een bestaande tuin. Er hoeft dus niet eerst een ontwerp gemaakt te worden en je kunt meteen aan de slag. 

Tuinonderhoud 

Bij tuinonderhoud komt veel kijken. Het gaat hier namelijk over onderhoud in de breedste zin. Hieronder vind je een kort overzicht van de verschillende taken die een tuinman kan uitvoeren, en hoeveel dit kost. 

KlusPrijs 
Beplanting€ 10,- tot  € 30,- per m²
Straatwerk€ 50,- tot € 150,-  per m²
Boom verwijderenVan € 325,- tot € 1000,-
Gras maaienVan € 25,- tot € 30,- per m²
Gras verticuterenVan € 80,-  tot € 150,-  per m²

Kosten van een tuinman

De werkzaamheden die een tuinman verricht zijn niet de enige punten die de prijs opmaken. Ook de voorrijkosten, materiaalkosten en het uurtarief van een tuinman spelen hierin een rol.
Dit zijn dan ook de dingen waar je op kunt besparen. Zorg er voor dat je een vakman uit de buurt kiest, en kijk goed naar hoeveel het bedrijf kost. Gemiddeld ligt het uurtarief van een tuinman tussen de € 35,- en € 55,-. Denk er dus om dat je niet te veel betaald. Ook kun je zelf alvast de voorbereidende klussen verrichten om de vakman tijd te besparen.