Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Wat te doen bij wateroverlast?

bladluis

In dit artikel willen we wat tips meegeven voor wanneer je last hebt van water, ofwel wateroverlast. In Nederland regent het steeds vaker en het komt ook steeds vaker voor dat we er met ze allen last van hebben. 1 oktober 2019 was het zelfs zo erg dat het wateroverlast in Haarlem het nieuws haalde. Met de volgende tips kan je deze overlast voorkomen.

1. Houd regenwater tegen

Door verhogingen te maken door middel van drempel met zandzakken bijvoorbeeld kun je ervoor zorgen dat water niet op plekken komt waar jij het niet wilt hebben. Dit is een eenvoudige manier om bijvoorbeeld je deur te beschermen

2. Richt je tuin regenbestendig in

Door weer het voorbeeld van Haarlem aan te halen op 1 oktober dan is het heel lastig zo’n grote aanslag van water te voorkomen. Dit was dan ook een uitzondering, maar voor andere gevallen kunnen we zeker wat doen. Denk aan tuinberegening Haarlem systemen waarmee je het water in tuin goed kan beheersen.  

Zulke systemen zijn niet alleen handig bij enorme wateroverlast, maar ook bij watertekort. Je kan met zo’n systeem dus echt het water in je tuin beheersen. Amazone is een partij die gespecialiseerd zijn in deze technieken. Ook kunnen ze uitleggen hoe je regenwater het best kunt hergebruiken.

3. Controleer regenpijpen en dakgoten

Normaal gesproken stroomt water van het dak via je dakgoten in de regenpijp naar het riool. Controleer altijd of je regenpijp goed vast zit en of er geen verstoppingen in zit. Verstoppingen kunnen ervoor zorgen dat water zich ophoopt waardoor lekkage kan ontstaan.