Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Wat zijn rouwvliegjes?

rouwvliegjes bestrijden

Wie kent ze niet? Die kleine, donkere vliegjes die rond je kamerplanten vliegen en zich tegoed doen aan rottende plantenresten. Ze planten zich snel voort waarna de larven beginnen te eten aan de wortels van een plant. Door de snelle voortplanting kan het lastig zijn om ze te bestrijden.

Hoe herken je ze?

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn rouwvliegjes geen vliegen maar muggen. Officieel worden ze dan ook rouwvarenmug of rouwmug genoemd. Het zijn kleine, donkere vliegjes die tot ongeveer 5mm lang zijn. Ze leggen wit/gele eitjes waar ivoorkleurige larven uitkomen.

rouwvliegjes bestrijden

De voortplanting

De vliegjes leven maar een paar dagen, maar ze planten zich razendsnel voort. Per keer legt een rouwvlieg wel tot 200 eitjes. Na een paar dagen komen de eitjes uit en verschijnen de larven. De larven doen zich tegoed aan de wortels van een plant. Ze brengen schade toe aan de plant omdat de aangetaste wortels water en voedingsstoffen minder goed op kunnen nemen. De plant verzwakt en wordt vatbaar voor aantasting door schimmels en bacteriën.

Waar kom je ze tegen?

De vliegjes houden van vochtige grond en rottende plantenresten. Ze zitten graag in potgrond en op verwelkte bloemen in een vaas. Meestal merk je ze pas op tijdens het water geven. De vliegjes vliegen dan rond de plant.

Hoe kun je het voorkomen?

Soms zitten de vliegjes al in de plant, die je net hebt aangeschaft. Maar ze kunnen ook gewoon naar binnen vliegen. Het is dus niet altijd te voorkomen. Je kunt er wel wat aan doen. Zet een nieuwe of besmette plant altijd uit de buurt van andere planten. Zo voorkom je verdere besmetting.

Hoe kun je ze bestrijden?

Rouwvliegjes houden van vochtige grond. Laat de grond uitdrogen en geef zo nodig van onderen water aan de plant. Dit bereikt de vliegjes niet omdat die alleen in de bovenste laag potgrond zitten. Je kunt ook kaneelpoeder over de potgrond strooien. Daar houden rouwvliegjes niet van. Als dat niet lukt, is rouwvliegjes bestrijden met aaltjes nog mogelijk. Een natuurlijke en effectieve methode.

Meer verhalen