Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Welke soort graszoden zijn het meest geschikt voor jou?

overkapping

Een graszode is gras dat al met het groeiproces is begonnen en heeft vanwege dit feit de voorkeur boven graszaden. Het kweken van een gazon uit graszaden kost veel meer tijd om gras te laten groeien en dit vervolgens uit te groeien tot een weelderig gazon. Graszoden kopen is over het algemeen duurder dan graszaden, maar graszoden zijn het extra geld waard vanwege het snelle resultaat. Het wordt gekweekt op een graszodenboerderij, in vierkanten gesneden om het leggen gemakkelijker te maken en vervolgens verkocht aan consumenten of aannemers van gazononderhoud. Een graszode bestaat uit gras en teelaarde die in de grond groeien waar het wordt geplaatst en in maximaal 30 dagen een gezond gazon creëren.

Net als zaden, heeft elk type gras zijn eigen soort zode voor een optimaal groeiproces. Sommige soorten groeien beter in bepaalde klimaten dan andere en vereisen daarom andere onderhoudsroutines. Zoden kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: het warme seizoen en het koele seizoen.

Warm seizoen graszoden

Warm seizoensgras, zoals de naam al doet vermoeden, gedijt het beste tijdens warme weerseizoenen en is ideaal voor gebieden in het zuiden.

Bahia graszoden

Dit type groeit het beste in zuiderse gebieden. Het is extreem droogte-, insecten- en ziekteresistent; daarom is deze graszoden bestellen perfect voor gebieden met veel verkeer. Het is een zeer dik en grof gras, moet om de 5 tot 7 dagen worden gemaaid, maar hoeft zelden te worden bewaterd.

Handjesgras

Het is heel gebruikelijk in het zuiden en vereist volle zon voor een goede groei. Handjesgras is zeer droogtebestendig, goed voor gebieden met veel verkeer, grof en moet op een hoogte van ongeveer 5 cm worden gemaaid. In de winter wordt dit gras bruin en gaat het liggen, maar bij warmer weer wordt het gras weer groen.

Zoysia gras

Zoysia is een langzaam groeiend gras dat goed groeit in de zuidelijke en overgangszone. Het vereist volle zon en moet worden bewaterd als er een droogte is die langer dan een week aanhoudt.

Duizendpootgras

Duizendpootgras groeit zeer langzaam, maar is een zeer onderhoudsarm gras. Het kan in de volle zon of halfzon groeien en gedijt goed op zure grond. Dit type heeft zeer ondiepe wortels en kan daarom gemakkelijk worden geïnfecteerd met insecten.

Sint-Augustinusgras

Sint-Augistinus graszoden kopen in het zuiden is populair, het zorgt voor een dik en groen gazon dat helemaal niet goed tegen koud weer kan. Het is niet voor gebieden met veel verkeer en groeit het beste in zonnige en warme gebieden.

Graszoden in het koele seizoen

Grassen uit het koele seizoen worden meestal gekweekt in de noordelijke gebieden die het hele jaar door een koeler klimaat hebben. Wanneer deze grassen worden blootgesteld aan extreme hitte of droogte, worden ze inactief en moeten ze vochtig worden gehouden tijdens het planten van de zode.

Veldbeemdgras

Het wordt meestal gemengd met andere grassoorten om de beste groeiresultaten te garanderen. Dit type groeit het beste in losse grond en onder schaduwrijke omstandigheden. Een probleem met veldbeemdgras is dat het soms moet worden behandeld met een fungicide omdat het vatbaar is voor bladvlekkenziekte.

Engels raaigras

Engels raaigras hoeft niet te worden blootgesteld aan de volle zon om te overleven, en wordt ook gemengd met veldbeemdgras of rietzwenkgras om het er uniform uit te laten zien omdat het in trossen groeit. Dit type wordt vaak gebruikt voor het zaaien van grassen in het zuiden die tijdens koude seizoenen inactief zijn.

Rietzwenkgras

Van rietzwenkgras bestaan fijn- en grofbladige rassen. Zwenkgras groeit absoluut het beste in koele en schaduwrijke klimaten, dus hoge temperaturen vereisen meer water en onderhoud.