Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Zo koop je de juiste broeikas

Zoek je een geschikte broeikas voor thuis? In dit artikel geven we aan hoe je die kunt vinden. De vraag: ‘Waarop letten bij het kopen van een broeikas?’, wordt vaak gesteld. Het wordt dus tijd om daar eens op in te gaan.

Een broeikas is het ideale middel om zelf gewassen en planten mee te verbouwen. De werking van de kas zorgt ervoor dat hoge temperaturen goed worden vastgehouden, zodat de gewassen goed groeien. De weersomstandigheden spelen in mindere mate een rol bij het kweken van gewassen in de kas. Erg handig dus, maar hoe kies je de juiste kas voor bij jou thuis? Dat lees je hier.

Schuine of rechte wanden

Waar je allereerst op zou kunnen letten, is de manier waarop de wanden staan. Er is een groot verschil in functionaliteit als je voor schuine of rechte wanden gaat. Met schuine wanden vang je meer licht en wordt de warmte van de zon beter in de kas vastgehouden. De temperatuur is wat constanter als je het vergelijkt met een rechte kas.

Naast de extra warmte, is de constructie van een broeikas met schuine wanden vaak steviger. Daar staat wel tegenover, dat de kassen met schuine wanden vaak wat duurder zijn dan kassen met rechte wanden. Een kas met rechte wanden heeft ook weer andere voordelen. Zo is het eenvoudiger om de ruimte in te delen, omdat je overal kunt staan of overal makkelijker bij kunt.

Materialen broeikas

Waar je vaak ook onderscheid in ziet, zijn de verschillende materialen van de kas. Het frame kan bijvoorbeeld van hout, aluminium of staal gemaakt zijn. Dat wordt dan vaak gecombineerd met kunststof of glas. Elke combinatie biedt ook weer eigen voordelen.

Ga je bijvoorbeeld voor een houten broeikas, dan ga je voor een stevige optie die lang meegaat en op natuurlijke wijze isoleert. Het hout wordt vaak voorzien van een beschermende laag, om rot te voorkomen en vochtproblemen tegen te gaan. Een aluminium frame is daarentegen erg onderhoudsvriendelijk en vochtbestendig. Als de kas daarvan is gemaakt, kan het in elke tuin een goed plekje krijgen.

Formaat broeikas

Ook niet onbelangrijk, is natuurlijk het formaat van de broeikas. Je kunt jezelf daarbij verschillende dingen afvragen. Enerzijds moet de broeikas goed in je tuin passen, en anderzijds moeten het formaat geschikt zijn voor de gewassen die je erin wilt verbouwen. Voor het formaat in je tuin heb je verschillende opties. Er zijn kassen waar je in kunt staan maar ook broeikassen van een wat kleiner formaat die je op de grond zou kunnen zetten. Qua gewassen is het slim om te letten op de hoogte die de plant nodig heeft om te groeien. Wil je bijvoorbeeld tomaten kweken? Dan heb je hoogte nodig. Kijk voor het formaat ook naar de hoeveelheid planten die je in de kas kwijt wil kunnen. Het leuker om een iets grotere kas te kopen dan eentje waar je planten precies in passen, zo kun je in de toekomst nog uitbreiden met meer gewassen.