Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Alles over wielladers

De wereld van de bouw is voor velen ons een onbekende. Als kind speel je met miniatuur vrachtwagens, kiepauto's en graafmachines maar bij velen wordt naarmate de jaren voorbij gaan al snel weer vergeten wat er allemaal in deze wereld schuil gaat. En dat terwijl er een hoop interessante technieken en machines aan te pas komen. Omdat ook jij zonder dit vakgebied waarschijnlijk geen dak boven je hoofd zo hebben is het belangrijk om dergelijke vergeten beroepen eens goed in het zonnetje te zetten. Wist je bijvoorbeeld dat ook de bouwsector in de coronacrisis een grote klap heeft gekregen? Niet vanwege massa ontslagen maar juist vanwege meer werk. Nu het altijd rustig is op straat namen de klussen toe, om het nog maar niet te hebben over alle tijdelijke extra ziekenhuizen en overdekte aanbouw voor horeca die snel moesten worden aangelegd. Kortom, in de bouwsector gaat een hele wereld schuil die voor ons onbekend is maar zeker niet onbelangrijk. Lees er hier alles over!

Machines, voertuigen en apparatuur

Wie denkt aan de bouw, denkt misschien eerst aan een aannemer: een man met een helm die ervoor zorgt dat jouw nieuwe huis er goed uit komt te zien. Maar iets wat ook onlosmakelijk verbonden is met de bouwsector is natuurlijk het gebruik van machines, voertuigen en apparatuur die met de juiste besturing enorme hoeveelheden puin kunnen ruimen of juist wegen aanleggen. Bij de besturing van deze machines komt een hoop concentratie en precisie kijken, iets wat ook vaak wordt vergeten. Daarnaast zijn ze niet goedkoop in de aanschaf. Dit maakt het lastig voor beginnende bouwmannen om bijvoorbeeld een eigen bedrijf te starten. Gelukkig zijn er net als voor vele andere sectoren veel mogelijkheden om dergelijke machines tweedehands aan te schaffen. 

Wat is een wiellader? 

Een zeer bekend voorbeeld van zo'n machine of voertuig is de wiellader. De wiellader wordt ook wel een graafschop of shovel genoemd. Vele verschillende namen, maar dat je ermee kunt graven is het belangrijkst en wordt uit elke naam goed duidelijk. Op eerder genoemde tweedehands websites staat er voor elke bouwman wel een mooie shovel te koop. Maar wat doen deze eigenlijk? De wiellader is officieel gezien bedoeld als grondverzetmachine, waarmee grote hoeveelheden grond verplaatst kunnen worden. Maar de hefarm van de wiellader is geschikt voor verschillende voorzetstukken, wat de machine eigenlijk multi-inzetbaar maakt. Je kunt graafbakken, puinbakker en verschillende grijpers aan de hefarm koppelijk, maar ook bijvoorbeeld een bezem. De mogelijkheden met een wiellader of shovel zijn dus eindeloos. De brede wielen zorgen voor voldoende grip op lastig terrein op de bouwplaats. Ideaal dus.