Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Waarom randbekisting cruciaal is voor een sterke betonfundering

Bouw

Bij het bouwen van betonfunderingen is het essentieel om te zorgen voor precisie en duurzaamheid. Een van de belangrijkste hulpmiddelen hiervoor is randbekisting. In deze blog bespreken we wat randbekisting precies is, de voordelen ervan, en hoe het bijdraagt aan sterkere funderingen. Daarnaast lichten we de Pascon randkist uit, een innovatieve oplossing die bekisting en isolatie combineert. Lees verder om te ontdekken waarom randbekisting onmisbaar is voor elke bouwprofessional.

Wat is randbekisting?

Randbekisting is een tijdelijke constructie gebruikt bij het gieten van beton. Het houdt het beton op zijn plaats totdat het volledig is uitgehard. Zonder randbekisting zou het beton zich ongecontroleerd verspreiden, wat leidt tot een zwakke en onstabiele fundering.

Voordelen van randbekisting

Randbekisting biedt tal van voordelen voor betonconstructies. Ten eerste zorgt het voor een nauwkeurige vorm en maat van de fundering. Dit is essentieel voor de sterkte en stabiliteit van het gebouw. Daarnaast voorkomt het dat beton tijdens het gieten wegvloeit, wat materiaalverspilling minimaliseert en kosten bespaart.

Sterkere funderingen met randbekisting

Een van de belangrijkste redenen om randbekisting te gebruiken, is het bevorderen van een sterkere fundering. Door het beton op zijn plaats te houden, helpt de bekisting om de integriteit van de structuur te behouden. Dit zorgt ervoor dat de fundering bestand is tegen zware belasting en langdurige slijtage.

Soorten randbekisting

Er zijn verschillende soorten randbekisting beschikbaar, afhankelijk van het project en de specifieke eisen. Houten bekisting is een veelgebruikte optie vanwege de flexibiliteit en het gemak van installatie. Stalen bekisting is duurzamer en wordt vaak gebruikt voor grotere projecten. Kunststof bekisting biedt een lichtere en herbruikbare oplossing, ideaal voor kleinere of herhalende bouwwerkzaamheden.

De Pascon randkist

Pascon randkisten vormen een mal aan de zijkant om beton te storten op gewapende platen. Deze randbekisting kan bestaan uit verschillende materialen en is doorgaans een verloren bekistingsdeel. Dit betekent dat het permanent in het bouwwerk blijft, waardoor er geen demontagekosten en afval zijn. Deze randkist, die bijvoorbeeld bij Vencory verkrijgbaar is, is gemakkelijk aan te brengen met PU schuim/lijm. De elementen worden op het schuim gedrukt en gekoppeld met meegeleverde koppelstukjes. Ze worden kant en klaar geleverd op de gevraagde hoogte en bij geïsoleerde versies op de gewenste dikte. Dit maakt het bekisten van betonvloeren en tegelijkertijd isoleren mogelijk met één product.

Installatie van randbekisting

De installatie van randbekisting vereist zorgvuldige planning en precisie. Eerst moet de grond goed worden voorbereid en geëgaliseerd. Vervolgens worden de bekistingspanelen stevig geplaatst en vastgezet. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de bekisting waterpas en stabiel is voordat het beton wordt gegoten.

Onderhoud en verwijdering van randbekisting

Na het uitharden van het beton moet de bekisting zorgvuldig worden verwijderd. Dit moet gebeuren zonder het verse beton te beschadigen. Het is ook belangrijk om de bekisting goed te onderhouden voor hergebruik. Regelmatige inspectie en reiniging verlengen de levensduur van de bekistingsmaterialen.


Bouw