Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Een remedie tegen stijgende energiekosten

De grieven van de Groningers zijn gehoord, Eric Wiebes is tot inkeer gekomen. De gaskraan in Groningen gaat dicht. Dat is heel fijn voor de mensen in Groningen en ik ben ervan overtuigd dat dit een rechtvaardig besluit is, maar wie onlangs op zijn energierekening heeft gekeken ziet dat er ook een andere kant aan het verhaal zit. Als Nederland niet meer goedkoop aardgas kan oppompen, betekent dit natuurlijk dat gas duurder wordt. De meeste huishoudens verwarmen hun huis echter met een aardgasslurpende CV-ketel. De verwachting is dat de prijs van gas alleen maar verder zal stijgen. Hetzelfde gebeurt dan met uw energierekening. Een warm huis dreigt een duur grapje te worden.

Alternatieve manieren voor het verwarmen van uw huis

De warmtepomp wordt veel genoemd als duurzame manier voor het verwarmen van uw woning, maar vooralsnog vereist dit stevige investeringen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro's. Voor veel mensen zijn dit niet bedragen die men zomaar uit de mouw schudt. Ook het afsluiten van een hypotheek voor een verwarming is voor veel mensen een hele stap. Er is echter een andere manier waarmee u uw huis kunt verwarmen. Een manier die laagdrempelig, goedkoop en ook nog eens hardstikke duurzaam is. Ik heb het natuurlijk over de warmte van een Infrarood warmtepaneel.

Infraroodverwarming als goedkope en energiezuinige (bij)verwarming

Infraroodverwarming is een Zuinige elektrische verwarming. Momenteel is het nog vooral populair als bijverwarming. In mijn ouderlijk huis vinden mijn ouders het bijvoorbeeld prettig als het gedurende de wintermaanden de hele dag lekker warm is in de badkamer. Tachtig procent van de dag zijn ze echter niet aanwezig in deze ruimte, waardoor het zonde is om de hele dag te stoken. Sinds kort hebben ze echter een infraroodverwarming laten installeren. Deze werkt op elektriciteit en verwarmt binnen no time een kleine ruimte als een badkamer. Mijn ouders besparen hierdoor tot wel 60% op hun normale energiekosten voor hun badkamerverwarming. Naast de toepassing voor uw badkamer, is infraroodverwarming ook populair om te installeren in bijvoorbeeld een hobby- of een studeerkamer. Doordat de infraroodstralen in een kort tijdsbestek de objecten in een ruimte kunnen verwarmen, wordt het al snel behaaglijk warm.

U kunt infraroodverwarming echter ook gebruiken als hoofdverwarming in uw huis. Hiervoor dient u in de meeste gevallen wel meerdere panelen in de woonkamer te plaatsen. Qua design zijn er echter legio mogelijkheden voor het infrarood warmtepaneel. Er kan een kunstwerk op afgebeeld worden, een persoonlijke afbeelding of zelfs een spiegel (zoals mijn ouders in de badkamer hebben gedaan). Al met al levert het een fikse besparing op voor uw energierekening!