Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Goedkope kleine keukens – als je met ruimte moet schipperen

Dat is tweemaal voor beperking (moeten) kiezen. En goedkoop én klein. Soms omdat er nu eenmaal niet meer ruimte is voor een keuken met meer schouders. Of omdat je op de kleintjes moet letten. Welke redenen ook aan te voeren zijn, de oplossing is gelukkig beschikbaar. En je zult merken dat goedkope kleine keukens vaak een heel eigen charme met zich meebrengen. Richt je je keukentje handig in, dan houd je zelf genoeg loopruimte over. En wat opruimen betreft: dat is zo gedaan met een klein keukentje.

Goedkope kleine keukens – waar kopen?

Online kun je te kust en te keur terecht voor kleine keukens. Je kunt kiezen voor een keukenblok van ca. 180 of 140 cm en er gelijksoortige kastjes boven gaan hangen. Bij kleine keukenruimtes moet je trouwens sowieso de hoogte gaan benutten. Een alternatief is een mini-keuken. Maar wellicht past dat dan weer net niet want dan heb je toch wel snel drie strekkende meters nodig. Lukt dat niet, dan is een kitchenette de oplossing. Die kun je al vanaf een meter plaatsen. Je hebt dan heel weinig werkruimte maar alsnog wel een mini-inbouw keukentje kunnen plaatsen.

Hoe een kleine keuken in de ruimte plaatsen?

Niet elke keukenopstelling is even handig als je slechts beperkte ruimte hebt. Welke vorm je keuken moet krijgen, is juist dan heel afhankelijk van de vier wanden van je keukenruimte. Is je ruimte smal, vierkant, schuin lopend aan een zijde of heeft die loze hoekjes? Heb je een smalle, dus langwerpige keuken dan kies je voor een recht keukenblok. Is je keuken breed maar wel kort, dan past er misschien net een hoek keukentje in. Houd in de gaten dat na plaatsing er nog wel voldoende loopruimte dient te zijn en ook armslag. Want een keuken is bedoeld om in te kokkerellen.

Goedkope kleine keukens zo opstellen dat ze in je ruimte passen

Als je klein woont en de keuken is echt mini, kun je het best eerst berekeningen maken voordat je de onderdelen van je kitchenette bestelt. Je hebt bijvoorbeeld ruimte voor een recht keukentje dat tegen een wandje van 240 cm breed geplaatst moet worden. Voor een compleet keukentje heb je minimaal de volgende apparaten nodig:

  • • Koelkast met vriesvak;
  • • Aanrechtkast/kraan;
  • • Kookplaat;
  • • Oven;
  • • Vaatwasser.

Creatieve keukenopstelling

De standaardmaten van al deze inbouw-onderdelen is 60 cm breedte. Alleen bij de aanrechtkast kun je 45 cm breedte aanhouden. Je had 240 cm en daarmee kun je naast elkaar koelkast, kookplaat, oven en vaatwasser net kwijt. Er is dus geen ruimte meer voor de aanrechtkast. Dat los je op door naar onderen te werken. De oven kan onder de kookplaat. Dat wordt wel bukken maar is niet anders. Je hebt nu een opstelling van 285 cm – 60 cm = 225 cm. Je laat het aanrechtblad doorlopen tot aan het eind van de keuken, dus dat wordt 240 cm lang. Effectief heb je dan ca. 200 cm werkruimte, omdat de gootsteen eraf gaat. Daarna werk je naar boven met hoge kastjes om je servies, kruiden en apparatuur zoals een magnetron kwijt te kunnen. En ziedaar, weer een van die goedkope kleine keukens geslaagd!Shop voor jouw nieuwe keuken op Keukendepot.nl.