Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Hoe maak je een houtkachel schoon?

Een houtkachel is een heel fijne toevoeging aan je woning. Het zorgt voor een heerlijke warmte, die in de winter buitengewoon welkom is. Daar komt nog eens bij dat een houtkachel helpt met het bezuinigen op stookkosten; wat de houtkachel verwarmt, kan de CV-ketel links laten liggen. Maar hoe kom je van dat as af? Wat kan je doen om het as van al dat verbrande hout zo netjes mogelijk te verwijderen? Een paar tips.

Schep het uit

Allereerst is er een makkelijke en voor de hand liggende oplossing: schep het as uit de kachel. Veel fabrikanten leveren bij de kachel ook een heel eigen schep, die speciaal is afgestemd op de afmetingen van de kachel in kwestie. Dat maakt het schoonmaken vaak vrij eenvoudig; je schept het as uit de kachel en je gooit dat weg. Let wel op dat je niet aan de slag gaat met nagloeiend as. Dat is as dat nog steeds erg warm is van het vuur en dat kan voor grote problemen zorgen. Wie gloeiend hete as bijvoorbeeld in een container gooit, zal grote schade toebrengen aan die container. Wees daarom altijd voorzichtig en wacht desnoods een nachtje voordat je de as uit de kachel gaat scheppen. Het is beter om het goed te doen, dan om het snel te doen.

Neem een aszuiger

Een aszuiger is werkelijk ideaal voor het schoonmaken van een houtkachel, maar ook voor het reinigen van een barbecue of een tuinhaard. Een asstofzuiger is namelijk gemaakt om as op te zuigen, waar een gewone stofzuiger daarin echt tekort komt. Het geheim zit hem onder andere in het filter dat een aszuiger gebruikt. Dit filter is in een stofzuiger niet bedoeld voor die ragfijne asdeeltjes. Als je dan het as opzuigt komt het in de motor van de stofzuiger en dat zorgt voor grote schade aan die motor. In plaats daarvan kan je veel beter met een aszuiger aan het werk gaan; deze heeft een filter dat bestand is tegen de fijne deeltjes en is ook nog eens beter bestand tegen warme asdeeltjes. Stofzuigers kunnen zelfs in de brand vliegen als je de warme deeltjes opzuigt, maar een aszuiger kan hier veel beter tegen. Let wel: als het as echt gloeit moet je wel voorzichtig blijven, want dan is ook een aszuiger niet optimaal beschermd. 

Wees altijd voorzichtig

As blijft een materiaal waar je voorzichtig mee moet zijn. Ten eerste kan het voor een grote bende zorgen als je het laat vallen, maar het voornaamste probleem zit hem in de hitte. Heet as moet je gewoon laten afkoelen. Doe je dit niet en ga je met gloeiende blokjes in de weer, dan is de kans groot dat er brandgevaar ontstaat. Ga dit altijd uit de weg en verwijder het as met zorg. Alleen dan weet je zeker dat het goed gebeurt en blijft je houtkachel een mooie, fijne toevoeging aan je huis waar je nog vele jaren plezier van zult hebben.