Hoe werken cilindersloten?
In bijna elke duur zitten ze, cilindersloten, maar hoe werken ze nou eigenlijk? Dit heb ik ook nooit geweten daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik ben langs gegaan bij een echte slotenmaker om uitleg te krijgen over hoe cilindersloten werken.
In deze blog zal ik eenvoudig uit te leggen hoe cilindersloten werken. Bij alle cilindersloten is één ding gelijk, ze werken allemaal op een sleutel. Dit had je natuurlijk al wel verwacht bij een slot, maar niet alle sleutels zijn hetzelfde bij cilindersloten. De meeste sleutels hebben zoals je gewend bent inkepingen (groeven) waardoor je sleutel op een soort kleine zaag lijkt. Maar er zijn ook cilindersloten met rechte sleutels, zonder inkepingen maar met allemaal kleine punten.
Cilindersloten bestaan uit verschillende onderdelen, namelijk de cilinder, pennen en veren. De cilinder is de buitenste rand van het slot die ook daadwerkelijk met de sleutel mee draait. In cilindersloten zitten ook allemaal kleine pinnetjes (pennen) die precies in de groeven of gaatjes van de sleutel passen. Onder de pennen zitten kleine veertjes waardoor de pennen op spanning staan. Wanneer een sleutel in het sleutelgat wordt gestoken gaan de pennen allemaal iets naar onder. Wanneer de juiste sleutel in het slot wordt gestoken gaan de pennen precies genoeg omlaag, waardoor je de sleutel om kan draaien en het cilinderslot kan openen. Dit wordt bij alle cilindersloten anders afgesteld, waardoor je een slot niet met een andere sleutel kan openen.
Cilindersloten heten dus zo omdat de buitenste rand een cilinder is, in deze cilinder zit het mechanisme en het sleutelgat van het slot.