Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Onderwerp voor de blog: Steenwol

Isoleren met steenwol

Door uw huis goed te isoleren gaat u de uitstoot van CO2 tegen. Uw stookkosten gaan omlaag en ook uw maandelijkse energierekening. Een van de bekendste isolatiematerialen is steenwol. Maar wat is het precies en wat zijn de voordelen van dit isolatiemateriaal ten opzichte van andere? En waar is het te koop voor een voordelige prijs?steenwol

 

Wat is steenwol precies

De naam verraadt het al, maar steenwol is inderdaad gemaakt van steen: het vulkanische gesteente kobalt. Dit gesteente wordt gesmolten waardoor er lange stollingsdraden ontstaan. Deze draden worden weer samengeperst tot platen of matten. De grootste producent van steenwol is het Deense Rockwool. Dit bedrijf heeft ook een vestiging in Roermond. Vrijwel alle steenwol producten die u in Nederland kunt kopen, komen hiervandaan.

Brandwerend en makkelijk te verwerken

Steenwol houdt niet alleen de warmte in huis uitstekend vast, het dempt ook geluiden en het is onbrandbaar. Dat maakt dit isolatiemateriaal bij uitstek geschikt om de spouwmuren en binnenwanden van woonhuizen te isoleren. Steenwol is ook gemakkelijk op maat te maken met een kartelmes of zaag. U kunt het isolatiemateriaal natuurlijk ook op maat laten maken door uw leverancier. Wel zo verstandig, want de vezels kunnen irritatie veroorzaken op de huid of luchtwegen. Draag daarom altijd beschermende kleding en een mondkapje als u zelf steenwol op maat snijdt of verzaagd.

 

isolerenWat kunt u ermee isoleren?

Steenwol wordt geleverd in verschillende uitvoeringen met elk hun eigen toepassing. Zo zijn er speciale spouwplaten voor het isoleren van spouwmuren en bouwplaten die speciaal gemaakt zijn voor vloerisolatie of voor plafondisolatie en het isoleren van voorzetwanden en scheidingswanden. Voor dakisolatie kunt u zowel dakplaten als steenwol dekens gebruiken.

 

Voordelig kopen

Steenwol kunt u bij vrijwel iedere doe-het-zelfzaak of bouwmaterialenhandel kopen. Wilt u de platen ook precies op maat laten snijden of zagen, ga dan naar een gespecialiseerde Isolatieshop. Er zijn ook webshops die zich hebben toegelegd op de online verkoop van maatwerk isolatiemateriaal. Wel zo gemakkelijk, want dan hoeft u de platen alleen nog maar te plaatsen. Vaak zijn steenwol producten die u online bestelt ook des te voordeliger geprijsd.