Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Scindapsus Pictus stekken

Scindapsus

Wil je de Scindapsus Pictus stekken? Bijvoorbeeld om de plant cadeau te doen of te geven aan iemand die wel wat groen kan gebruiken of gewoon omdat je nog een plant van dezelfde soort in huis wilt? De Scindapsus is een makkelijke plant om mee te stekken. Deze plant maakt zelf namelijk luchtwortels aan. Luchtwortels kun je op de stengels van de scindapsus tegenover een blad vinden. Deze zijn vaak bruin van kleur en in het begin zijn het kleine bruine bobbeltjes. Wanneer je de Scindapsus gaat stekken heb je alleen een stengel met meerdere bladeren en luchtwortels nodig.

Een Scindapsus Pictus stekken is heel eenvoudig. Je knipt met een steriel mes of schaar 20 centimeter van de stengel net boven een nieuw blad af. Het is belangrijk om altijd schoon gereedschap te gebruiken zodat ziektes kunnen worden voorkomen. Want van een eventueel aanwezige bacterie merk je in het begin niets, maar later gaat de plant eraan kapot. Dan is al je werk voor niets geweest. Want je wilt natuurlijk geen zieke plant kweken.

De scindapsus is op twee manieren te kweken. Direct in het water of gelijk in de grond. Deze twee manieren zullen hieronder worden beschreven.

Scindapsus

Scindapsus Pictus stekken: ‘Het kweken in water’

Het kweken op waterbasis is een betrouwbare manier als je niet zoveel tijd aan de stekken kunt besteden. Voordat de stekken in een glas met water kunnen worden gezet moeten de overtollige bladeren worden verwijderd totdat er een tot twee bladeren aan het uiteinde van de stek hangen.

Wanneer de stek in een glas met water wordt gezet merk je al meteen op dat de luchtwortels beginnen te groeien. Ververs het water iedere week voor een optimaal resultaat. Na ongeveer vier weken kunnen de stekken in de grond worden gestopt.

Scindapsus Pictus stekken: ‘Het kweken in de grond’

Als je de stek niet in water wilt kweken maar direct in de grond is dat een goed plan, want het verstevigt de plant al in de beginfase. Maar het is het belangrijk om de stekken goed in de gaten te houden en regelmatig water te geven. Gebruik ook een ruime pot waar de wortels zich in kunnen ‘bewegen’ en uitbreiden. Maar voor deze manier van stekken geldt wel dat je veel tijd, aandacht en geduld moet hebben. Je moet de stekken van de Scindapsus in de gaten houden, en dagelijks verzorgen. Als dit niet het geval is omdat je gewoonweg niet veel tijd hebt om dagelijks de stekken in de gaten te houden is het slimmer om de scindapsus op waterbasis te kweken.

Ben je geïnteresseerd in het stekken van de Scindapsus?