Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Spouwmuurisolatie verlaagt je energierekening met honderden euro’s

Polyurethane foam texture close up background.

Het isoleren door middel van spouwmuurisolatie levert je een besparing op van honderden euro’s. Dat klinkt heel mooi en dat is het ook. Lagere energierekening en comfortabel wonen is wat de meeste ideale situatie is voor woningbezitters. Maar wat is nu precies spouwmuurisolatie, wat gaat dat kosten en wat levert het je uiteindelijk allemaal op?

Wat houdt spouwmuurisolatie in?

Als je het over spouwmuurisolatie hebt dan heb je het over het isoleren van de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur van je woning. Deze tussenruimte zorgt ervoor dat er geen vocht binnen in je huis dringt. Een spouwmuur zie je voornamelijk bij woningen die na 1920 zijn gebouwd. Vanaf de jaren zeventig kregen nieuwbouwwoningen een geïsoleerde spouw mee. Is de woning voorzien van en niet geïsoleerde spouw dan isoleert het maar een klein beetje je huis. Je isoleert de spouw door het te vullen met steenwol, glas of schuim.

Hoe gaat dat in z’n werk, spouwmuurisolatie?

Heb je het over spouwmuurisolatie dan worden er gaten in de muren geboord. De grootte van deze gaten wordt volledig bepaald door het soort isolatiemateriaal. Zijn er gaten geboord dan wordt er met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolatiemateriaal. Zodra de spouw gevuld is worden de gaten afgedicht. Dit wordt gedaan met specie die dezelfde kleur heeft als de al bestaande voeg. Je kunt alleen spouwmuurisolatie aanbrengen als er een schone spouw, wat de ruimte is tussen de twee muren, van minimaal 4 centimeter is. 

Welke kosten worden er gerekend bij zo’n isolatie?

Ga je de spouw na isoleren dan is dat wel een forse investering. Je krijgt bij deze investering een verbetering van comfort, maar ook een besparing. Bij een rijtjeshuis kun je denken aan een investering van 800 euro en een besparing van 320 kuub per jaar. Bij een hoekwoning en 2 onder 1 kap investeer je 2100 euro en bespaar je 800 kuub per jaar. Tot slot bij een vrijstaande woning investeer je 3100 euro en bespaar je 1230 kuub per jaar. Is er onvoldoende geld beschikbaar voor een spouwmuurisolatie dan kan je meestal een subsidie krijgen of hiervoor een lening afsluiten.

Welk spouwvulling materiaal wordt het meest gebruikt?

Als je het over spouwvulling materiaal hebt dan moet dat voldoen aan een aantal technische eisen. Voornamelijk worden de volgende materialen het meest gebruikt om de gaten te vullen. Glas- en steenwol worden vooral gebruikt bij grotere spouwen. Dit is niet te gebruiken voor kleinere spouwen, omdat de spouw hierbij niet volledig kan worden gevuld. UF schuim en PS schuimparels zijn geschikt voor kleinere spouwen. Deze twee soorten spouw zijn wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Tot slot heb je purschuim dat ook geschikt is voor kleinere spouwen. Je hebt voor dit type schuim een kleine invoeropening nodig. 

Het dit type isoleren van je huis gevolgen voor de ventilatie?

Als je besluit je huis te isoleren met spouwmuurisolatie dan heeft dat gevolgen voor je ventilatie in huis. Dat komt omdat alle kieren worden gedicht en je daardoor minder ventilatie krijgt. Daardoor kan het vochtiger in huis worden en is het aan te raden om altijd voor een goede ventilatie te zorgen.


Isolatiespecialist is er voor jou en zorgt voor een warm huis met minder stookkosten.