Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Stap voor stap verf vergelijken

In je huis moet je tot rust kunnen komen en dat kan alleen als je je helemaal comfortabel voelt. De sfeer van een kamer kan je hierbij erg helpen of deze kan juist tegen je gaan werken. Verf kan erg helpen de sfeer van een kamer te veranderen. Het verven van de muren is dus altijd een goede oplossing als je je huiskamer een echte make-over wil geven. Je kan echter niet zomaar beginnen met schilderen. Je moet eerst Verfbeter om zo de perfecte verf voor jou uit te kiezen. In deze blog helpen we je bij het uitkiezen van de perfecte verf. Verf vergelijken is namelijk niet zo makkelijk als dat het lijkt. 

De eerste stap van verf vergelijken 

Verf vergelijken is niet mogelijk als je niet weet wat je precies wil gaan schilderen. Voor het verven van een muur heb je namelijk een hele andere verf nodig dan voor het verven van houten meubels. Als je een muur wil verven dan is muurverf een goede optie. Zoals de naam al doet vermoeden is muurverf speciaal gemaakt om muren mee te schilderen. Er bestaan meerdere soorten muurverf. Voor binnenmuren is latex een prima keuze. Als je je houten meubels een ander kleurtje wil geven, is acrylverf beter. Dit is een lakverf die vaak verkrijgbaar is in een matte of glanzende variant. Het is wel slim om eerst het oppervlak te schuren en te verven met een grondverf. Zo heb je niet alleen minder verf nodig, maar hecht de verf zich ook beter. 

Een goede basis is het halve werk

Je bent nu aangekomen bij de tweede stap van verf vergelijken. Het is belangrijk dat je een verf uitkiest met de juiste basis. Kies je een verf op waterbasis of op terpentinebasis? Een verf op waterbasis is perfect voor binnen en dus de beste keuze voor de muren van je huiskamer. Verf op waterbasis droogt niet alleen sneller, maar is ook elastischer en verft daardoor makkelijker. Verf op terpentinebasis is beter als je buiten bijvoorbeeld je schutting wil verven.

Een beetje creativiteit
Nu je je perfecte verf gevonden hebt, kan je gaan nadenken over wat je precies wil verven. Je zou bijvoorbeeld voor een accentmuur kunnen kiezen. Je kan deze muur zo opvallend maken als je zelf wil. Wil je liever een wat meer balans? Verf dan al je muren in dezelfde kleur. Als je een keer wat anders wil dan anders, zou je ook een klein vlak kunnen schilderen en daar in schilderij ophangen. Zo creëer je een kader voor het kunstwerk.

De laatste stap voor het uitkiezen van de perfecte verf

De derde stap van verf vergelijken draait om het pigment en de kwaliteit van de verf. Als de kwaliteit van de verf niet goed is, kunnen er sneller krassen op komen. Ook kan een verf van slechtere kwaliteit eerder slijten en is de kans op verkleuring groter. Als je een verf kiest met goed pigment, waardoor de dekking en lichtvastheid beter zijn, verminder je de kans op verkleuring. Als je al deze stappen opvolgt, ben je een echte professional in verf vergelijken!