Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Stevig in je schoenen? Dat sta je met slotbouten!

Of eigenlijk geldt dat voor de houten constructies die je neerzet. De stevigheid hiervan is onmiskenbaar zodra je hiervoor de juiste en beproefde bevestigingsmethode toepast.

Zodra je een houten speeltoestel of ander bouwwerk neerzet dat aan flink wat druk en/of gewicht onderhevig zal zijn, wil je wel zeker weten dat het niet zomaar uit- of in elkaar kan klappen. Zo mogen de onderdelen van schommels en glijbanen niet zomaar los van elkaar kunnen geraken, laat staan dat ze gemakkelijk om kunnen vallen omdat er ergens een schroefje los zit.

Dat soort taferelen voorkom je heel eenvoudig door gebruik te maken van betrouwbare slotbouten. Deze heb je vast wel eens gezien. Ze zijn namelijk heel gemakkelijk te herkennen aan de gladde en ronde bovenzijde. Wat niet zichtbaar is zodra de slotbout is bevestigd, is een vierkant gedeelte recht onder de bolle bovenkant. Hieronder vind je weer een cilindervormig gedeelte waar schroefdraad aan bevestigd is. Het vierkante stuk past idealiter in een opening met exact dezelfde negatieve vorm, zodat de slotbout niet meer kan bewegen. Uiteindelijk wordt er een moer over de cilinder met schroefdraad gedraaid, zodra de bout twee verschillende onderdelen met elkaar verbindt.

Verschillende soorten

Wat voor bouwwerk ga je eigenlijk neerzetten en waar komt het te staan? Natuurlijk weet alleen jij het antwoord op deze vragen, maar die zijn wel bepalend voor de soort slotbout die je nodig gaat hebben. De soort constructie en de positie ervan bepalen namelijk in hoeverre deze tegen een stootje moet kunnen, bijvoorbeeld in de vorm van regenbuien en windstoten. Hebben de weersomstandigheden er het hele jaar vat op of zet je je bouwsel binnen zodra je het niet nodig hebt?

In alle gevallen vind je altijd wel de perfecte slotbout. De verzinkte variant is de stevigste. Die draai je stevig aan om te voorkomen dat de zinklaag beschadigt wegens oxidatie. Roestvrij stalen slotbouten doen het ook goed maar zijn net iets minder stevig. Voor de esthetische waarde kies je natuurlijk voor zwarte exemplaren.

Heel veel succes met bouwen en sleutelen!