Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Jouw tuin beschermen tegen engerlingen

Hoe herken je engerlingen in jouw tuin? Dat is vrij makkelijk: jouw gazon krijgt her en der dorre plekken. Heb jij last van engerlingen in jouw grasmat? Geen paniek. Met dit blog weet jij zeker dat je ze kunt verslaan! Lees snel verder voor meer informatie over hoe je engerlingen te lijf kunt gaan.

Wat zijn engerlingen

Laten we eerst bij het begin beginnen. Wat zijn engerlingen precies? Deze diertjes zijn larven van een bladsprietkeversoort. Zo heb je meikevers, junikevers, Johanneskever en nog een paar andere varianten, maar dit zijn de meest voorkomende.

Als je engerlingen in jouw gazon hebt kan dit flinke schade met zich mee brengen. Dit komt doordat de larven zich voeden met de wortels van het gras. Daarom herken je een engerlingen plaag ook aan de dorre plekken in jouw gras.

Nu zijn de engerlingen zelf niet eens het grootste probleem voor jouw gazon. Omdat er kale plekken ontstaan war de larven zich nestelen, kunnen vogels de engerlingen als lekkere snack gaan zien, en daarmee jouw grasmat inpikken. Hierdoor onstaat nog grotere schade aan jouw mooie gazon. Gelukkig er zijn manieren om dit tegen te gaan!

Engerlingen voorkomen

Plagen krijgen vaker en sneller de kans door een gebrek in biodiversiteit (natuurlijke vijanden), daarom is het belangrijk deze in stand te houden. Om de biodiversiteit te herstellen kan je een aantal dingen doen.

Eén daarvan is simpelweg verschillende bloemensoorten, bomensoorten of hagen planten in jouw tuin. Zo krijgt de tuin meer natuurlijke bewoners en daarmee vergroot je de biodiversiteit, waardoor beter evenwicht ontstaat en een plaag minder de kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Ook kan je ervoor kiezen om sterk geurende planten in jouw tuin te zetten zoals knof- of bieslook, citroenkruid, munt e.d.. Engerlingen houden namelijk niet zo van sterke geuren en zullen jouw grasmat liever vermijden dan zich erin nestelen wanneer er sterk geurende planten in jouw tuin staan.

Engerlingen bestrijden

Op het moment dat je toch merkt dat je last hebt van engerlingen in jouw gazon, is het wijs om te kiezen voor een bestrijdingsmiddel. Er zijn veel verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt gebracht die behalve schade aan de engerlingen aanbrengen, dit ook doen met jouw gras.

Een alternatief op deze schadelijke bestrijdingsmiddelen, zijn aaltjes. Aaltjes zijn een natuurlijk bestrijdingsmiddel en werken vanuit de kern van het probleem. Aaltjes kopen kan je doen bij Biobestrijding.nl. Hier heb je verschillende nematoden, zo ook aaltjes engerlingen. Deze aaltjes zijn speciaal ontwikkeld om op een natuurlijke manier de engerlingen in jouw gras te lijf te gaan, zonder dat het gras daarbij wordt beschadigd!