Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Op zoek naar een veelzijdig product voor in huis? Epoxy!

Misschien wel het gaafste aan het leven in deze tijd is hoeveel er mogelijk is. Voor alles wat je wilt doen of maken is er wel iets te vinden. Vandaag wil ik het met jullie hebben over iets wat vaak in de schaduw verdwijnt: epoxy. Dit veelzijdige materiaal heeft velen doeleinden, van industrieel tot creatief. Maar hoe werkt dit product nu precies? Waar vindt je het, en waar kan je het allemaal voor gebruiken?

De know-how

Epoxy is een thermohardende kunststof. Dit houdt in dat het vloeibaar is tijdens productie, wat dus voornamelijk voor die veelzijdigheid zorgt. Je kan het in allerlei vormen gieten, er andere dingen mee mengen (zoals kleurstoffen en UV-beschermers; epoxy verkleurt namelijk in UV licht) en het gebruiken als de basis voor andere producten. De combinatie van epoxy met, bijvoorbeeld, glasvezel, resulteert in een composiet dat weer -en waterbestendig is en onder andere wordt gebruikt in boten. Ook wordt epoxy veel gebruikt voor het maken van epoxylijmen en epoxyhars. Hierbij worden verschillende stoffen met elkaar gecombineerd tot een tweecomponentenlijm. Dit is een lijm of coating die pas in effect gaat als de twee gescheiden componenten met elkaar gecombineerd worden. Dit heeft ook weer velen toepassingen; van huishoudelijk tot industrieel.

Resin-art

Nu we het veelal over de huishoudelijke en industriële toepassingen van epoxy hebben gehad, wil ik nog even de schijnwerper zetten op mijn favoriete toepassing: resin-art! Resin-art was mijn eerste introductie tot het materiaal wat we nu kennen als epoxy, en ik was meteen verliefd. Je kan zo ontzettend veel mooie dingen maken met epoxy. Voor resin-art heb je ook weer het soort epoxy nodig wat functioneert als een tweecomponentenlijm. De componenten kunnen gecombineerd worden en zijn tijdens de productie vloeibaar, zodat er dus van alles mee gedaan kan worden. Je kan dobbelstenen maken, sculpturen in abstracte mallen. Je kan oude bloemen preserveren en geheel nieuwe oppervlakken creeeren voor je salontafel. Je kunt het zo gek niet bedenken. 

Een van de velen voordelen van leven in een tijd waar bijna alles mogelijk is, zijn dus interessante en veelzijdige materialen als epoxy. Resin-art is iets wat mijn leven heeft verrijkt (ik maak voornamelijk dobbelstenen met allerlei kleuren en versieringen erin) en ik hoop dat door dit artikel meer mensen gaan inzien wat voor een uniek en veelzijdig materiaal epoxy is. Waar je het ook voor gebruikt, van vliegtuigmodelbouw tot het opknappen van oud meubilair, tot het maken van enorme kunstwerken, epoxy is je beste vriend!