Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Waarom Cortenstaal op maat?

Waarom Cortenstaal op maat?

Steeds vaker zie je voorwerpen voorbijkomen die gemaakt zijn van roestig staal. Het gebruik van roestig staal geeft een ‘’vintage’’ look dat erg populair is onder bepaalde ontwerpers. Het gaat hierbij om Cortenstaal. Maar wat zijn de voordelen van dit materiaal? En waarom Cortenstaal op maat? In deze blog vertellen we je graag meer over deze staal soort.

Wat voor metaal soort is Cortenstaal?

De originele benaming voor dit type staalsoort is ijzer op basis van de volgende eigenschappen:

  • Koper
  • Fosfor
  • Nikkel
  • Chroom 
  • Silicium

Deze eigenschappen worden toegevoegd aan Cortenstaal en bepaald de kracht van de staal. De roestige kleur ontstaat door een dun laagje boven op het staal dat beïnvloed wordt door het weer. De roetslaag heeft een beschermende functie en voorkomt dat het staal verder door roest. De bruine kleur is een typisch kenmerk van het staal. 

Wat zijn de voordelen van Cortenstaal?

Het Cortenstaal heeft een aantal voordelen die het gebruik van dit materiaal aantrekkelijk maakt. Een groot voordeel van Cortenstaal is dat het een langere levensduur heeft dan gewoon staal. Dit toont niet alleen aan dat het een uitzonderlijk resistent materiaal is, maar dat het materiaal ook erg duurzaam is. Andere voordelen zijn dat het niet behandeld hoeft te worden met schoonmaakmiddelen en dat het een 100% recyclebaar materiaal is. Cortenstaal is verkrijgbaar in exotherm, licht gewicht en op maat. Dit maakt dat het materiaal aantrekkelijk is voor bruggen, hekken en gebouwen. 

Cortenstaal op maat verkrijgbaar

Waarom Cortenstaal op maat? Dit materiaal wordt vaak toegepast op gevelbekleding dat onbehandeld toegepast wordt. Tijdens het monteren is het materiaal nog niet verroest en daarom nog grijs van kleur. Na een tijdje verkleurt het materiaal door invloed van het weer en de vochtigheid. Bij veel projecten wordt aangeraden op het materiaal gelijk op maat te bestellen. Dit zorgt ervoor dat het goed aansluit en op de juiste manier gemonteerd kan worden. De oppervlakte van Cortenstaal is erg stabiel en voorkomt door op de juiste manier van plaatsen dat het niet verder roest. Er zijn een aantal manier hoe het staal op maat kan worden gemaakt:

  • Knippen: Het staal is eenvoudig te knippen in rechthoekige of vierkante platen die op maat gemaakt kunnen worden. Het is een goedkope optie dat rechtstreeks uitgevoerd kan worden. 
  • Lasersnijden: Zodra de vorm een beetje afwijkend is of wanneer er gaten gemaakt moet worden, is lasersnijden de beste optie. Het laseren wordt gedaan met behulp van een schets.
  • Cortenstaal zetten en kanten: Deze staal soort wordt enkel in plaatvorm door de fabriek gemaakt. Toch is er een mogelijkheid bij het zetten of kanten dat het in een andere vorm gebogen kan worden. Hiervoor wordt altijd eerst een offerte van gemaakt.

Afhankelijk van waar het staal voor gebruikt gaat worden kan bepaald worden hoe de Cortenstaal op maat wordt gemaakt. Om antwoord te geven op de vraag: waarom Cortenstaal op maat? Door het materiaal op maat te laten maken, kan je kosten besparen en word het staal op de juiste manier gemonteerd waardoor het langer mee kan.