Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Wat moet je als makelaar goed kunnen?

huis

Makelaar is niet een eenvoudig beroep. Je bent als makelaar overgeleverd aan de grillen van de huizenmarkt. Als makelaar moet je van wanten weten. Het is belangrijk dat je mensenkennis hebt, commercieel goed onderlegd bent en dat je kennis van huizen hebt. Dit zijn enkele zaken die je als makelaar goed moet kunnen. Lees in dit artikel meer over wat een makelaar goed moet kunnen. De vaardigheden die net zijn genoemd zullen worden uitgediept en aangevuld worden. Ben je op zoek naar een makelaarskantoor in Nijmegen? Klik dan op de link in de vorige zin.

Sociale vaardigheden

In de makelaardij moet je beschikken over sociale skills. Het is belangrijk om contacten te leggen met verkopers en kopers. Je moet dus de skills hebben om te luisteren naar verschillende partijen. Luisteren is heel belangrijk als je als makelaar succesvol wilt zijn. Het is namelijk heel belangrijk om goed de wensen van de koper en verkoper in kaart te brengen. Als makelaar moet je ook empathie hebben. Je moet je in kunnen leven in mensen. Ook moet je goed door kunnen vragen. Soms zit een bepaalde wens niet op het oppervlak en kom je daar achter door goed door te vragen.

Commercieel inzicht

Het is belangrijk dat je goed kan onderhandelen als makelaar. Je wilt uiteindelijk dat er transacties gaan plaatsvinden. Het is dus belangrijk dat je zorgt dat koper en verkoper er samen uitkomen. Dit kun je doen door advies te geven over het vaststellen van de vraagprijs. Daarnaast kun je bij de koper aangeven dat het huis echt goed aansluit op hun gestelde wensen. Als makelaar is het dus belangrijk om goed te kunnen onderhandelen en te adviseren. Houd daarbij altijd het belang van de koper en verkoper in je achterhoofd. Bij taxaties is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat.

Schriftelijke vaardigheden

Het is belangrijk dat je ook schriftelijk geen brokken maakt als makelaar. Communicatie via de mail moet vlekkeloos verlopen. Het gaat ten slotte niet om huizen, niet iets kleins. Het is belangrijk dat als je een koopcontract opstelt dat er geen fouten in staan. Als er een fout in staat en er wordt voor getekend, dan gaat dit zorgen voor onnodige problemen.