Welke dekbed van dons voor in de zomer?
Wanneer de warme zomernachten in aantocht zijn is het goed om na te denken over welk dekbed van dons je koopt. Een donzen dekbed kun je prima in de zomer gebruiken hoewel niet elk dekbed geschikt is. Hoe kom je er dan achter wel dekbed wel geschikt is in de zomer? In dit blog geven wij hier antwoord op.
Een dekbed van dons met de juiste warmteklasse kiezen
Donzen dekbedden worden geclassificeerd in warmteklassen. Er zijn in totaal 5 warmteklassen. Warmteklasse 1 tot en met 4 en de klasse “alle seizoenen”. Warmteklasse 1 en 2 zijn het meest geschikt voor de winter terwijl klasse 3 voor de lente- en herfstmaanden geschikt is. Dekbedden met de warmteklasse 4 zijn de beste keuze voor de zomer. Evenals een “alle seizoen” of “all seasons” dekbed.
Warmteklasse 4
Een dekbed van dons met de warmteklasse 4 is het minst gevuld met eenden- en/of ganzendons en is dus ook het lichtst van de 4 klassen die er zijn. Dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit, maar door minder vulling blijft het dekbed lekker koel en wordt het niet te warm als je in de zomer onder het dekbed van dons ligt. Desalniettemin is een donzen dekbed met de warmteklasse 4 net zo goed in het isoleren en het reguleren van vocht als dekbedden met een andere warmteklasse.
Een dekbed van dons voor alle seizoenen
Een dekbed van dons voor alle seizoenen bestaat uit 2 delen. Die je aan elkaar kunt knopen met de drukknopen die op de dekbedden aanwezig zijn. Zo kun je genieten van een goed gevuld en dik dekbed als het koud is en een minder goed gevuld en lichtgewicht dekbed gebruiken in het voorjaar of in de zomer. Een minpuntje van dekbedden voor alle seizoen is dat ze iets stugger zijn en ook ietsjes minder goed ventileren.
Keuze in eenden- of ganzendons
De grote vraag is of een dekbed met eenden- of met ganzendons nog een verschil uitmaakt en qua warmte maakt het weinig verschil. Desalniettemin isoleert een dekbed van dons dat van de gans afkomstig is net ietsjes beter. Daarnaast zijn deze dekbedden ook iets lichter, omdat er veel minder vulmateriaal benodigd is. Dat komt door het feit dat de dons vlokken van een gans groter en compacter zijn dan het dons van de eend.
Hoe ontdek je dat het dekbed van dons ganzendons bevat?
Op het etiket van het dekbed van dons staat omschreven uit hoeveel procent dons het dekbed bestaat en van welk dier het dons afkomstig is. Wanneer er sprake is van ganzendons moet het etiket dit expliciet vermelden. Let er ook op dat het dekbed de juiste keurmerken heeft zodat je zeker weet dat de informatie op het dekbed van dons klopt. Vooral het EN 12934 keurmerk is van belang, omdat dit keurmerk alleen uitgegeven wordt wanneer de informatie op het etiket naar waarheid is ingevuld. Ook keurmerken, zoals het Nomite en het RDS of Downpass keurmerk zijn van belang, omdat deze keurmerken aangeven hoe stofvrij het dekbed blijft en of het dekbed op een diervriendelijke wijze geproduceerd is.