Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Woning verduurzamen: dit is wat je kunt doen

woning verduurzamen

Het milieu gaat een steeds grotere rol spelen. Steeds meer mensen beseffen het belang van een gezond milieu. In een woning zijn veel zaken die op een negatieve manier impact hebben op het milieu. Een van de manieren waarop je dit kunt oplossen is door jouw woning te verduurzamen. Maar hoe doe je dit precies en wat zijn hierin je mogelijkheden? Hier vertellen we je alles wat je kunt doen om jouw woning te verduurzamen!

Kies voor woningisolatie

Een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen is het isoleren van je woning. Kleine aanpassingen kunnen het verschil al maken. Denk aan het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie; de warmte verdwijnt hierdoor niet meteen naar buiten maar wordt langer vastgehouden. Je hoeft hierdoor veel minder energie te verbruiken.

Je kunt ook kiezen voor meer rigoureuze maatregelen: het isoleren van het dak, de vloer en/of de muren. Dit zijn maatregelen die een hoger kostenplaatje met zich meebrengen, maar zich uiteindelijk wel terugbetalen. Een spouwmuur kan opgevuld worden met isolatiemateriaal, maar als je geen spouwmuur hebt zijn er ook andere manieren waarop muren geïsoleerd kunnen worden. Muurisolatie levert over het algemeen het hoogste rendement op.

Maak gebruik van zonne-energie

Een van de meest populaire manieren om een huis te verduurzamen is het gebruik maken van zonne-energie. Je kunt niet alleen kiezen voor een zonneboiler, maar ook voor zonnepanelen of een combinatie van beide opties. Hiermee kun je bijna de helft van je energieverbruik besparen en soms nog wel meer. Houd er wel rekening mee dat er genoeg zon moet zijn om een hoog rendement te behalen. Het is goed om te weten dat je nu nog gebruik kunt maken van zonnepanelen subsidies, waardoor je bespaart op de kosten en de terugverdientijd korter wordt. De regels omtrent subsidies verschillen per gemeente: vraag het na om zeker te zijn van je mogelijkheden.

Van lampen vervangen tot een warmteboiler plaatsen: er zijn genoeg kleine en grote aanpassingen om jouw woning te verduurzamen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel energie jij wilt besparen. Je kunt op lange termijn niet alleen veel energie, maar ook veel geld besparen. Ga aan de slag met het verduurzamen van jouw woning!